Читај ми!

Plan modernizacije pruge Beograd–Budimpešta

U Beogradu je potpisan Trilateralni plan saradnje Kine, Mađarske i Srbije o izgradnji i modernizaciji pruge Beograd–Budimpešta, rekla je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Mihajlovićeva je na konferenciji za novinare rekla da je potpisanim dokumentom utvrđeno da do kraja juna ove godine bude završena konačna studija izvodljivosti projekta pruge Beograd–Budimpešta i da će se tada znati tačan način finansiranja.

Prema njenim rečima, studiju izvodljivosti za Srbiju će raditi Saobraćajni institut CIP i da su sve države potpuno samostalne u izboru modela finansiranja, prenosi Beta.

Mihajlovićeva je dodala da je danas dogovoreno i da izgradnja pruge Beograd–Budimpešta počne krajem godine, a da ceo projekat bude završen za dve godine.

Realizacijom ovog projekta, Srbija će konačno imati modernu prugu koja će ići 200 kilometara na sat, rekla je ministarka.

Ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto rekao je da je u Beogradu danas potpisan bitan dokument koji znači korak napred za modernizaciju pruge Beograd–Budimpešta.

"Vlada Mađarske pridaje veliki značaj saradnji Kine i srednje Evrope jer je ta saradnja u interesu cele Evrope i veoma smo ponosni što zajedno sa Srbijom možemo da budemo deo jedne investicije koja sada predstavlja glavnu investiciju i projekat Kine i srednje Evrope", istakao je Sijarto.

Prema njegovim rečima, Srbija i Mađarska su veoma važne zemlje u transportu robe iz Kine za Evropu i modernizacijom pruge Beograd–Budimpešta – kineska roba će najbržim putem stizati u Evropu, podsetivši da roba iz Kine stiže u Evropu preko grčke luke Pirej.

Ambasador Kine u Srbiji Li Mančang naglasio je da pruga Beograd–Budimpešta nije jedini projekat koji Srbija radi u saradnji sa Kinom, ne precizirajući o kojim drugim projektima je reč, ali je naglasio da postoje potencijali za saradnju na izgradnji obilaznice, auto-puta i termoelektrana.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво