Читај ми!

Svetska banka: Rast srpske privrede 2016

Prema najnovijem izveštaju Svetske banke, privreda Srbije će posle prošlogodišnjeg negativnog privrednog rasta od minus dva odsto, ove godine registrovati negativni rast od minus 0,5 odsto, pri čemu je prognoziran rast svetske privrede od tri odsto. Zorana Mihajlović kaže da bi Srbija u 2015. trebalo da napreduje za najmanje 50 mesta na rang listi Svetske banke.

Prema izveštaju Svetske banke za region jugoistočne Evrope, Srbija će u 2016. zabeležiti privredni rast od 1,5 odsto, prenosi Tanjug.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović rekla je da bi Srbija u 2015. trebalo da napreduje za najmanje 50 mesta na rang listi Svetske banke "Doing business" o uslovima poslovanja.

"Već samim Zakonom o planiranju i izgradnji Srbija se sasvim sigurno pomera najmanje za pedesetak mesta", rekla je Mihajlović Tanjugu, posle prve sednice Radne grupe za definisanje konkretnih mera za unapređenje pozicije Srbije na listi Svetske banke.

Na najnovijoj listi Svetske banke, Srbija se nalazi na 91. mestu po uslovima poslovanja, što je za 14 mesta niže nego u prethodnom izveštaju.

Mihajlovićeva je objasnila je da će se Radna grupa baviti svim zakonskim i podzakonskim aktima za stvaranje boljih uslova poslovanja.

"U stvari Srbija prosto želi i hoće, a mi mislimo da može, da se popravi na svim onim listama, od liste Svetske banke do svih ostalih lista, da se prosto popravimo, da ne budemo poslednji ili pri kraju", kazala je ona.

U tom smislu, kako je dodala, "sva ministarstva će imati određene obaveze, a to znači da naprave određene izmene zakona ili podzakonskih akata, ili prosto da taj takozvani veliki broj procedura i propisa objedinimo, učinimo manjim, a da ne govorimo o raznim taksama i naknadama, koje investitori plaćaju".

Potpredsednica Vlade, koja je i predsedavajući Radne grupe, istakla je da je osnovni cilj čitavog posla na smanjenju i pojednostavljenju administrativnih procedura i zakonskih propisa da svi oni koji ovde ulažu, bilo da su domaći ili strani investitori, znaju danas, "ali i za pet i za 10 godina, šta i kako znači poslovati u Srbiji".

Na sastanku su već utvrđene obaveze određenih ministarstava i dat im je rok da za 10 dana izađu sa konkretnim predlozima o kojima će se raspravljati na narednoj sednici Radne grupe, zajedno sa predstavnicima stranih investitora, Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i finasijskih organizacija.

Na tom sastanku će biti razmotrena mogućnost da se već u narednih mesec dana izrade predlozi izmena zakona, kako bi na narednim listama međunarodnih organizacija Srbija bila zemlja koja je napravila mnogo pozitivnih koraka, najavila je Mihajlovićeva.

U zemljama regiona Svetska banka ove godine očekuje privredni rast Hrvatske od 0,5 odsto u ovoj i 1,2 odsto u 2016. godini, za Crnu Goru predviđa privredni rast od 3,4 odsto, odnosno 2,9 odsto u narednoj godini, za Bosnu i Hercegovinu rast od 1,5 odsto u ovoj i 2,5 odsto u 2016. godini. BDP Makedonije će, prema projekcijama banke, porasti 3,5 odsto u 2015. i 3,8 odsto u 2016. godini, a Albanije 3,0 odsto u ovoj i 4,0 odsto u 2016. godini. 

U regionu će ove godine spoljna tražnja ostati ključni pokretač privrednog rasta, dok će potrošačko i poslovno poverenje ostati slabo zbog očekivane političke neizvesnosti, hronično visoke stope nezaposlenosti, ali i dalje slabašnog bankarskog sistema pogođenog visokim obimom nenaplativih zajmova.

Nasleđeni problemi poput visokog fiskalnog deficita i javnog duga su, prema izveštaju Svetske banke, smanjili fiskalni prostor u jednom broju zemalja, naročito u regionu jugoistočne Evrope (Albaniji, Srbiji i Makedoniji), dok su dosadašnji napori tih zemalja za smanjenje javne potrošnje bili pre svega fokusirani na rezanje kapitalnih investicija, a ne na rešavanje strukturnih problema.

Prema izveštaju Svetske banke, privredni rast u regionu Evrope i Centralne Azije je prošle godine bio niži od očekivanog, odnosno 2,4 odsto, kao posledica slabašnog oporavka u evrozoni i stagnacije u Rusiji. Procene su da će se rast u ovom regionu oporaviti na 3,0 odsto u 2015. godini, i na 3,8 odsto u periodu 2016/2017. godine.

Svetska banka takođe prognozira ubrzanje privrednog rasta za zemlje u razvoju, koji će biti podstaknut padom cena nafte. Prema procenama te međunarodne institucije, rast BDP-a zemalja u razvoju će ove godine dostići 4,8 odsto, što je porast sa prošlogodišnja 4,4 odsto, dok će u narednoj godini porasti za 5,3 odsto.

Za svetsku privredu u celini banka prognozira rast od tri odsto u ovoj godini, od 3,3 odsto u 2016. Trebalo bi da 2017. neznatno da uspori, na 3,2 posto.

Oporavak je neravnomeran, konstatuju u Svetskoj banci, ukazujući na sve brži rast u američkoj i britanskoj privredi, koje beleže oporavak tržišta rada i nastavak blage monetarne politike.

S druge strane, privredne aktivnosti u evrozoni i Japanu neprekidno posrću, pritisnute nasleđem finansijske krize. Pritom u Svetskoj banci upozoravaju da bi produžena stagnacija odnosno deflacija u evrozoni ili Japanu mogla da zakoči i svetski privredni rast.

Kao jedan od rizika po globalni privredni rast izdvajaju i mogući pritisak niskih cena nafte na bilans zemalja proizvođača dok bi zemlje potrošači mogle od njega da imaju  koristi.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво