Hanić: Mere štednje dovoljne za stabilizaciju duga

Dekan Beogradske bankarske akademije (BBA) Hasan Hanić ocenio je da je predviđeno trogodišnje smanjenje budžetskog deficita dovoljno za stabilizaciju javnog duga do 2017, kako planira Vlada Srbije.

"Tri godine su sasvim dovoljne da se planirana štednja realizuje", rekao je Hanić novinarima na predstavljanju novog broja biltena "Makroekonomske analize i prognoze" (MAP), prenosi Beta.

Ocenio da su mere Vlade Srbije za fiskalanu konsolidaciju dobre jer vode smanjivanju javnog duga i da će dovesti do rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 2016. godine.

"U 2016. i 2017. može se očekivati zaista rast BDP-a, upravo računajući da će mere koje će 2015. delovati negativno, početi da ispoljavaju svoje pozitivno dejstvo", rekao je Hanić, koji je specijalni savetnik MAP-a.

Hanić je napomenuo da se očekuje da će u 2015. doći do pada ekonomske aktivnosti, kao posledica mera koje su iznuđene, ali do kojih je "moralo da dođe".

Te mere, precizirao je, treba da dovedu do rešavanja problema iz ranijeg perioda, nagomilanih javnih dugova i javne potrošnje kao je bila preko granica realnih mogućnosti domaće privrede.

Javni dug, koji će ove godine dostići 70 odsto BDP-a, je jedan od "gorućih problema", rekao je Hanić, precizirajući da se u poslednjih pet godina javni dug "povećao za više od 50 odsto".

Hanić je rekao da bi značajana ušteda brzo i bez dodatnih troškova mogla da se postigne i korporativizacijom javnih preduzeća, koja prave veliike gubitke, dodajući da se o tome sada ne priča.

"Gubici koje ostvaruju javna preduzeća su posledica nasposobne uprave neukih ljudi koji ih vode", istakao je dekan Beogradske bankarske akademije.

Poboljšanju ekonomske situcije od 2016, prema njegovim rečima, doprineće i očekivani opravak u Evropkoj uniji, koja je glavni srpski spoljnotrgovinski partner.

broj komentara 0 pošalji komentar