Krstarenje Dunavom do Đerdapa

Dunav povezuje Srbiju sa mnogim zemljama EU, među kojima su i neke od najbogatijih. Na svetskim sajmovima turizma, podunavske države se osim na nacionalnim štandovima, zajedno predstavljaju i na dunavskom štandu. Posle višegodišnje stagnacije, turizam na Dunavu u Srbiji doživljava renesansu.

Nekada su srednjoškolci išli na ekskurziju hidrobusom od Beograda do Kladova. To je bilo pre skoro 30 godina. Onda smo na Dunav zaboravili, a u njegovim lepotama su nastavili da uživaju strani turisti na stranim brodovima. Ove godine će i domaći turisti ponovo zaploviti Dunavom, svakog vikenda sve do kraja leta. Prvo putovanje okupilo je sve same svetske putnike.

"Obišao sam mnogo država. Skoro sam zbog nekih prijatelja pravio spisak. Sedamdeset država sam obišao, ali Srbiju smeštam usred srca", kaže Milan Rakočević.

Nada Pilipović preporučuje svakom čoveku da dođe i da uživa.

"Nikad nije bilo ovako lepo kao što je sad. Nikla su nova etno-sela, kao što je ovo kod gospodina Žike i mislim da su svi koji su ovde - oduševljeni i svi kažu da će doći ponovo", kaže Slobodan Mićić iz Turističke agencije "Kon Tiki".

Tokom trodnevne turističke ture brodom, obilaze se tvrđava Ram, Smederevska i Golubačka tvrđava. Odlazi se i do Lepenskog vira, Viminacijuma, Rajačkih pimnica, kapetan Mišinog brega.

"Interesovanje je i za naredne vikende veoma veliko, tako da smo već rasprodali ovaj sledeći vikend, a uveliko prodajemo 8. i 15. avgust. Mislim da će celog leta brod raditi punim kapacitetom", kaže Mileta Adžić, direktor "HTP plaže".

Na celom toku, Dunav je najširi u Srbiji i to kod Golupca, skoro četiri kilometra. U tesnacima Đerdapske klisure je i najuži, a tu su izmerene i najveće dubine - 90 metara.

Dunav protiče kroz deset država, ali je u Srbiji najlepši. U to se uvere svi strani turisti koji Dunavom plove od Nemačke do Crnog mora, a mi to oduvek znamo.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво