Čitaj mi!

Ribnjaci bez subvencija zbog birokratije

Veliki broj proizvođača ribe ostaće bez subvencija za prošlu godinu zbog nejasnoće prilikom popunjavanja formulara. Procedure za ostvarivanje prava na subvencije trebalo bi da budu jasnije, ističu stručnjaci.

Prošle godine, kad je usvojen Zakon o podsticajima u poljoprivredi, proizvođači ribe u Srbiji prvi put su dobili pravo da konkurišu za subvencije. Međutim, većina ribnjaka neće dobiti predviđenih sedam dinara po kilogramu ribe, iako su državi dostavili dokaze o količini proizvedene i prodate ribe i plaćenom porezu na promet.

Zbog toga se otvara pitanje koliko su poljoprivrednicima jasne procedure koje proizvođači moraju da ispune da bi zaista dobili novac iz budžeta.

Iako su suštinski ispunili uslov za podsticaje, jer su ribu zaista proizveli, većina ribnjaka je napravila formalan propust prilikom podnošenja zahteva za subvencije.

Naime, kolonu u formularu koja se zove naziv biljne proizvodnje nisu popunili, jer kažu riba nikada nije bila biljka. Nadležni objašnjavaju da je tu trebalo da se upišu ribnjaci, a kako je kolona ostavljena prazna, proizvođači su ostali bez subvencija.

"Naše površine imamo prijavljene u prvoj koloni, praktično je to formalna greška koja sada nas ne da obeshrabruje, nego praktično nas navodi na to da sve aktivnosti koje smo do sada uradili - proizveli ribu, prodali je, platili porez državi, da to uopšte nije važno, nego je samo važno što nismo u koloni 11 stavili ribnjaci", kaže predsednik Grupacije za ribarstvo Srbije Krum Anastasov.

Ribari kažu da ni zaposleni u Upravi za trezor, gde su prijave predavali, nisu znali da im objasne kako da popune spornu kolonu.

"Obrazac na neki način deluje konfuzno, ali uz adekvatno objašnjenje nije nikakav problem da se popuni", kaže Petar Pejčić iz DTD "Ribarstvo" i ističe da objašnjenje nisu dobili.

Ako velikim gazdinstvima i firmama u kojima su zaposleni pravnici, ekonomisti i inženjeri, nisu jasni obrasci koje treba da popune, kako očekivati da ih razumeju proizvođači koji često nemaju visoko obrazovanje?

"Ljudi koji su dolazili na šalter su pitali administrativne radnike šta ovde treba da uradimo najčešće su nailazili na odgovor, pa možda je najbolje da ostavite prazno. To što su ostavili prazno, sad se pokazalo kao ključni problem da ne dobiju subvencije", kaže profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Zoran Marković. Ističe da će se mali proizvođači teško snaći s tim problemom.

Proizvođači ribe u Srbiji cenom ne mogu da konkurišu kolegama iz okruženja, jer su tu subvencije čak 10 puta manje nego u okruženju. Pa čak i tako niske subvencije većina ribara za neće moći da dobije za 2013. godinu.

Ukoliko zaista postoji volja da se pomogne srpskoj poljoprivredi trebalo bi da procedure za ostvarivanje prava na subvencije budu jasnije i fleksibilnije.

U resornom ministarstvu potvrđuju da se radi o formalnom problemu, ali kažu da zakon mora da se poštuje.

"Svi radnici i Uprave za trezor i Ministarstva poljoprivrede su dužni da ljudima objasne pošto su svakako upućeniji u to, zna se šta je bila ideja svega toga i to je njihov zadatak da im pomognu", kaže pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Katanić.

"Ja sam iznenađen ako je to stvarno neko i rekao, prosto to je nedopustivo i mi ćemo se potruditi da se ove godine takve stvari više ne dogode", ističe Katanić.

Nadležni obećavaju da će i ostale procedure pojednostaviti. Dok se to ne dogodi, poljoprivrednici će morati da traže pomoć stručnjaka kada popunjavaju obrasce. Posebno je važno da nijednu kolonu ne ostave praznu.

broj komentara 5 pošalji komentar
(petak, 04. apr 2014, 09:07) - anonymous [neregistrovani]

ne mogu da verujem

Ne mogu da verujem da su ovu gresku naveli kao razlog zbog cega ribnjaci nece dobiti subvencije...

(nedelja, 30. mar 2014, 08:47) - Nikola [neregistrovani]

oktaz

Dajte hitno otkaz tom biroktati koji urniše hiljadu ljudi.

(nedelja, 30. mar 2014, 08:38) - anonymous [neregistrovani]

masovna greska

Posto su skoro svi vlasnici ribnjaka propustili da navedu koju biljku gaje u ribnjacima, ocigledno je da je greska u formularu pa bi ministarstvo moralo da prizna i takve formulare i da isplati ljudima stimulaciju.
A genije koji je pravio formular treba da ostane bez plate bar tri meseca pa ce drugi put vise da misli dok smislja formulare.

(subota, 29. mar 2014, 22:55) - anonymous [neregistrovani]

Uvozićemo šarane iz Nemačke

Opet neka slučajnost. Većina u takve slučajnosti odavno ne veruje. Opet će neko da uveze, ovaj put ribu. A domaće ribmjake uništiti.Kao i sve do sada. 

(subota, 29. mar 2014, 21:52) - anonymous [neregistrovani]

iduce godine

E pa iduce godine nema subvencija za ribare -malo sutra. Ribari treba da znaju na koju kartu oni igraju zbog "poena" pa ne gubiti vreme sa lazovima vec svoje troskove uracunaj u cenu pa gospoda neka zuljaju samo sardine iz konzerve kad su toliko "pametni"

div id="adoceanrsvdcfhklggd">