Čitaj mi!

Iz "Južnog toka" gas iz novih izvora

Izgradnja gasovoda "Južni tok" važna za Evropu i Srbiju, jer donosi gas iz novih izvora, kaže generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović. Te količine gasa neophodne, jer ih je nemoguće nadoknaditi iz alternativnih izvora energije, koji su u ovom trenutku znatno skuplji, ističe Bajatović.

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović rekao je da je izgradnja gasovoda "Južni tok" važna za Evropu i Srbiju, jer donosi gas iz novih izvora i da očekuje da će Rusija i EU postići dogovor o tom projektu.

Bajatović je na skupu u organizaciji lista The Economist, "Svet 2014." rekao da će "Južni tok" smanjiti rizike, povećati stabilnost u isporuci gasa, a imaće uticaja i na povećanje konkurencije na tržištu.

"S obzirom na predviđeni stepen povećanja energije u narednom periodu, te količine gasa su neophodne, jer ih je nemoguće nadoknaditi iz alternativnih izvora energije, koji su u ovom trenutku znatno skuplji od bilo kog drugog energenta ili atomske energije", naveo je Bajatović.

Prema njegovim rečima, ekonomsko tržište sveta pomera se ka zemljama sa rastućim ekonomijama, pre svega u Aziju i zbog toga Evropa mora da pruži ozbiljan geostrateški ekonomski odgovor da bi bila konkurentna.

"Postoji ozbiljna osnova da se Moskva i Brisel, odnosno Moskva i nacionalne ekonomije evropskih država dogovore kako da se napravi dogovor u korist obe strane", naglasio je direktor "Srbijagasa".

Bajatović je dodao i da je projekat "Južni tok" ozbiljan geostrateški projekat gde Rusija ima iste interese kao i Evropa.

Evropska komisija zatražila je ranije da se projekat "Južni tok" revidira kako bi se uskladio sa direktivama EU.

Gradnja deonice međunarodnog gasovoda "Južni tok" u Srbiji počela je 24. novembra i trebalo bi da bude završena za dve godine. Vrednost tod dela projekta je 1,9 milijardi evra, a realizuje ga preduzeće Južni tok Srbija, u kojem ruski Gasprom ima 51 odsto, a "Srbijagas" 49 odsto vlasništva.

Gasovod "Južni tok" trebalo bi da dovede ruski gas do kupaca u jugoistočnoj i zapadnoj Evropi cevima ispod Crnog mora i kopnom preko Bugarske, Srbije, Mađarske i Slovenije do Italije. Vrednost projekta je oko 16 milijardi evra, a isporuke gasa bi trebalo da počnu 2016. godine.

broj komentara 0 pošalji komentar