Читај ми!

IT sektor u "mreži" ekonomskih mera

Posle povećanja PDV-a na IT opremu, prodavci očekuju smanjenje prodaje i do 20 odsto. Istovremeno, država od PDV-a očekuje 2,5 puta više novca u budžetu. Analitičari upozoravaju da ukupno tržište IT opreme stagnira i da će ove godine biti blago negativno. Povećanje PDV-a možda u manjoj meri uspori napredak tog tržišta, kažu u Ministarstvu telekomunikacija.

Od prvog januara, PDV na računarsku opremu povećava se sa osam na 20 odsto, to je jedna od mera koje treba da doprinesu smanjenju budžetskog deficita i finansijskoj stabilnosti zemlje. Međutim, pitanje je i da li će i na koji način to pogoditi IT sektor, koji je država proglasila strateškim.

Umesto geografske karte u Srednjoj školi za informacione tehnologije u Beogradu, koristi se "Gugl zemlja", a istorija se uči uz pomoć animacija i video-igrica.

"Dobro što imamo pristup svim lekcijama koje smo radili na času. Lakše nam je, to možemo da ponovimo kod kuće", priča učenik te škole.

Nova mera pogodiće sve koji žele da slede put ove škole, ali i svakoga ko bi hteo da nabavi računar.

Broj ljudi koji ga koriste u Srbiji raste, ali oko 41 odsto stanovništva kompjuter nikada nije koristilo. Povećanje PDV-a, osim kupaca, osetiće i prodavci.

"Doći će do poskupljenja od nekih 12 posto, kada se poveća PDV. Realno je očekivati da će prodaja pasti za 10 do 20 odsto, jer računari koji sada koštaju 54.000 koštaće 60.000", objašnjava prodavac računarske opreme Slobodan Šijan.

Vlada je razvoj IT sektora označila kao jedan od prioriteta i prečicu za ekonomski oporavak.

Procenjuje se da je vrednost tog tržišta prošle godine dostigla 400 miliona evra i da i dalje raste. Srbija, međutim, ulaže svega 60 evra po glavi stanovnika, što je na nivou Bugarske i Rumunije.

IT analitičar Milovan Matijević kaže da određeni segmenti rastu, poput pametnih telefona i tableta, ali ukupno tržište stagnira.

"Ove godine će biti blago negativno, bez obzira na ovu meru. Ova mera možda podstakne da se do kraja godine određene kupovine obave unapred, da to tržište bude izgledalo vitalnije, ali će za posedicu imati pad u prvoj polovini godine", kaže Matijević i ističe da to znači gašenje nekoliko desetina IT trgovina.

Država, međutim, ima svoju računicu - od PDV-a očekuju 2,5 puta više novca u budžetu. Sledeće godine, kako nam je rečeno u Ministarstvu finansija, trebalo bi da se prikupi oko milijardu dinara.

Pomoćnik ministra trgovine i telekomunikacija Nebojša Vasiljević ocenjuje da je to bolna mera koja se morala doneti.

"Povećanje PDV-a uvek, s jedne strane, popunjava budžet, ali s druge strane opterećuje IT sektor, a možda u manjoj meri i usporava njegov napredak", navodi Vasiljević.

Iako u zemljama EU važe slične poreske stope, postoje druge olakšice pri uvozu robe. Za članice Svetske trgovinske organizacije carinska stopa je nula, dok je u Srbiji od jedan do 18 procenata.

Ove godine u Srbiji je bila velika potražnja za tablet uređajima. Traženi su pi-si računari i laptopovi za koje interesovanje u svetu opada. Ipak, kod nas su najprodavaniji bili 2007, godinu pre izbijanja svetske ekonomske krize.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво