Читај ми!

Milioni evra izgubljeni zbog korupcije

Korupcija u javnim nabavkama odnese 600 miliona evra, izjavio predsednik Skupštine Nebojša Stefanović. Za primenu zakona o javnim nabavkama potrebno je dobro okruženje i akcioni plan, rekao je šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.

Uprava za javne nabavke i predstavnici Tvining projekta Evropske unije (EU) održali su u Beogradu konferenciju povodom završetka projekta "Jačanje javnih nabavki u Srbiji".

Ciljevi projekta koji je trajao 27 meseci jesu razvoj stabilnog, transparentnog i konkurentnog sistema javnih nabavki u skladu sa standrdima EU preko institucionalnog jačanja, izgradnje kapaciteta i upoznavanja javnosti sa tematikom javnih nabavki.

Predsednik Narodne Skupštine Nebojša Stefanović rekao je da zbog zloupotreba u javnim nabavkama Srbija godišnje gubi više od 600 miliona evra, što je neposredna šteta, dok je posredna mnogo veća, pa je Srbiji potrebna sistemska borba protiv korupcije.

Stefanović je rekao da je problem kontrole javnih nabavki ključno pitanje u kome Skupština Srbije želi da pokaže odlučnost u borbi protiv korupcije.

Korupcija je pretila da ugrozi temelje čitavog sistema države, a sistemska borba protiv korupcije je jedan od osnovnih zadataka nove vlade, istakao je Stefanović.

Srbiji je potrebna harmonizacija Zakona o javnim nabavkama sa propisima EU, zbog nas samih i boljeg funkcionisanja države, smatra Stefanović.

Za primenu Zakona o javnim nabavkama potrebno je dobro okruženje i akcioni plan za primenu tog zakona, rekao je šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.

Dežer je istakao da je ne manje važna kontrolna funkcija u javnim nabavkama i da će EU naredne godine insistirati na kontrolnoj funkciji budžetske inspekcije u Srbiji.

Borba protiv korupcije podrazumeva postojanje rizika od korupcije koje treba suzbiti, jer Srbija realizuje tri do četiri milijarde evra javnih nabavki godišnje, a nepravilnosti su u proteklim godinama otkrivene na nabavkama ukupne vrednosti oko 800 miliona evra, naveo je ambasador EU.

Zabrinjava i broj pregovaračkih postupaka, bez raspisivanja javnog poziva, zbog hitnosti nabavke, rekao je Dežer i naveo da je pretprošle godine bilo oko tri milijarde dinara takvih nabavki, a od početka ove godine oko osam milijardi dinara, što stvara razlog za sumnju da je bilo zloupotreba.

U javnim nabavkama važna je i konkurencija, osim u izuzetnim slučajevima gde su u pitanju nacionalni interesi, ocenio je Dežer. Dežer je naveo da pada broj ponuđača po jednom tenderu, sa nekadašnjih osam na 2,6 ponuda po jednom tenderu, što nije dobro, jer je to pokazatelj smanjene konkurencije i daje razlog za sumnju da je bilo zloupotreba.

Ambasador Kraljevine Danske u Srbiji Mete Kjuel Nilsen rekla je da je od početka pratila primenu zakona o javnim nabavkama u Srbiji i ocenila da će to biti pozitivan signal za strane investitore da dođu i investiraju u Srbiji.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво