Читај ми!

Začarani krug dugovanja

Novac od banke nije teško pozajmiti, ali trenutni osećaj sreće prođe čim stigne upozorenje da bi svega dva meseca kašnjenja sa otplatom dugova, klijenta moglo da košta zabrane budućeg zaduživanja.

Veliki troškovi i male plate navode građane da se zadužuju. Onima sa redovnim primanjima, najlakše je da odu u dozvoljeni minus. Na raspolaganju su i razne kreditne kartice koje omogućavaju da se kupuje na rate.

Put od primamljivih rata, do začaranog kruga dugovanja zbog kamata nije dug, a poseban problem je kada se dospe na takozvanu crnu listu Kreditnog biroa.

Novac od banke je lako pozajmiti, potrebno je nekoliko dokumenata i iznos u visini jedne ili dve mesečne plate biće u vašem novčaniku. Međutim, trenutni osećaj sreće prođe čim se pomene kreditni biro i upozorenje da bi svega dva meseca kašnjenja sa otplatom dugova, klijenta moglo da košta zabrane budućeg zaduživanja.

Bankarska statistika beleži sve veća kašnjenja u otplati kredita. Tu se građani pokazuju odgovornijim od privrede, u odnosu na preduzeća kasne i do tri puta manje.

Svaka banka ima svoj način kažnjavanja neredovnih platiša. Pred pozajmicu, u Kreditnom birou, koji prati tokove novca, precizno će proveriti vašu finansijsku istoriju.

"Kriza, ne kriza, uvek imate klijente koji ostanu bez posla, zapadnu u finansijske teškoće, plate kasne... Kada smo u kriznim vremenima tih klijenata ima više. Ako klijent, ne ispoštuje ono što je jednom dogovoreno, pa nađemo neki drugi odogovor, pa on to opet ne ispoštuje, onda se ide na sudsku naplatu tih potraživanja", kaže Nikola Mihailović iz "Findomestik banke".

Kamate na pozajmice na godišnjem nivou iznose od 25 do 35 odsto. Keš krediti mogu biti povoljnije rešenje nego dozvoljeni minus, ako je on potpuno iskorišćen. Najgore je ako se uđe u nedozvoljeni minus.

"Morate mnogo da vodite računa da ne uđete u taj nedozvoljeni minus, pogotovo da ne duže od 60 dana, jer onda automatski idete na crnu listu kreditnog biroa, što će vam onemogućiti bilo kakva zaduženja u sledećih 12 meseci", navodi profesor doktor Ismail Musabegović iz Beogradske bankarske akademije.

Musabegović kaže da je važna finansijska disciplina, korišćenje više izvora ili beskamatni čekovi, ali ističe da ono se uzme - to mora da se vrati, sa kamatom.

Ukupna zaduženost građana Srbije, kroz pakete banaka, je oko 50 milijardi dinara. Sa otplatom dugova kasni svaki deseti, navode stručnjaci.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво