Читај ми!

Rast evra koči vraćanje kredita

Oko 230.000 građana kasni sa otplatom kredita. Taj broj je udvostručen u poređenju sa stanjem pre dve godine. Banke upozoravaju da je važno da im se klijenti jave čim uoče da neće moći da izmiruju obaveze.

Evro je prešao još jednu psihološku granicu od 112 dinara. Pre četiri meseca vrednost evropske valute je bila 103 dinara. Zbog pada dinara, porastao je broj onih koji kasne sa otplatom kredita.

Sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić kaže da u slučajevima kada klijenti kasne sa otplatom kredita banke pokušavaju da sa njim utvrde u čemu je problem u vraćanju kredita i onda se, u skladu sa ugovorom, traže modaliteti da se to reši.

"Neka od rešenja su grejs period ili mirovanje obaveza, odnosno plaćanje samo kamata u nekom periodu", objašnjava Dugalić.

Dušan Uzelac sa sajta Kamatica ističe da je najbitnije da građani budu svesni svojih mogućnosti odnosno koliko i kada mogu da isplate, ali i da budu svesni svojih prava kako ih banke ne bi plašile raznim scenarijima.

Sve više građana žali se da ih banke zovu i agresivno pokušavaju da naplate kredite pa čak i onda kada je kašnjenje od mesec dana. Klijenti bi na takvo ponašanje morali da upozore uprave banaka.

"Banke ne bi trebalo da se na nekorektan način odnose prema svojim klijentima. Ukoliko se, ipak, tako odnose onda bi klijenti trebalo da se žale prvo upravama banaka, a onda i kol centru NBS", kaže Dugalić. 

Iako su mnogi građani u problem sa otplatom kredita ušli ne svojom voljom, čini se da im na ruku ne idu ni prognoze - ne samo o jačanju evra već i o tome da neće biti skorijeg pada kamata.

Građani bankama duguju u proseku 800 evra. U Hrvatskoj, poređenja radi, taj dug je dvostruko veći, ali su dvostruko veće zarade.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво