Читај ми!

Stop nasilju nad ženama

"Ne okreći leđa nasilju, prijavi ga", naziv je kampanje za borbu protiv nasilja u porodici koju, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, pokreće Ministarstvo rada i socijalne politike. Kampanju medijski podržava i RTS. MUP uspostavio telefon za žrtve porodičnog nasilja.

U Srbiji je u ovoj godini ubijeno 46 žena, od kojih je 27 slučajeva direktna posledica nasilja u porodici, što govori da se svi državni organi moraju više angažovati u suzbijanju nasilja u porodici, a građani da ga prijavljuju, ukazano je u debati koju je organizovao skupštinski Odbor za ravnopravnost polova.

Učesnici debate "Interesorna saradnja i mehanizmi podrške žrtvama nasilja", organizovane povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja, apelovali su na sve građane da ne budu "slepi" u situacijama kada primete nasilje, već da ga prijave nadležnim organima.

Na debati je predstavljen je i spot "Ne okreći leđa nasilju, prijavi ga", koji je pripremljen u okviru kampanje Ministarstva rada i socijalne politike za prepoznavanje i sprečavanje nasilja u porodici, koja počinje danas. Spot će narednih 16 dana biti emitovan na televizijskim i radijskim stanicama u Srbiji. Kampanju medijski podržava i RTS.

"Nemamo pravo da ne primetimo nasilje i ostanemo slepi i pristanemo da ono ostane iza zatvorenih vrata", poručila je državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalne politike Snežana Lakićević.

Ukazujući da je 46 žena u ovoj godini ubijeno, a 27 kao posledica nasilja u porodici, Lakićević je navela da je tačan broj nastradalih žena zbog nasilja u porodici teško utvrditi. Ona je najavila da će se u narednoj godini krenuti sa pilot projektom u šest opština koji će omogućiti umrežavanje centara za socijalni rad, MUP-a i drugih organa, u cilju formiranja jedinstvene evidencije.

Da država mora ozbiljno da se pozabavi tim problemom, navela je Lakićević, govori i činjenica da su poslednjih mesec dana stradala i dva pripadnika MUP-a, intervenišući po pozivu zbog nasilja u porodicama.

Savetnik u MUP-u Slavica Radovanović je naglasila da se policija kontinuirano obučava i da prepozna nasilje u porodici i kako da radi sa žrtvama i nasilnicima, ali da ipak ne može sama da se nosi sa tim problemom, već moraju da se uključe i drugi organi.

Predsednica Odbora za ravnopravnost polova Gordana Paunović Milosavljević je ukazala da su žene širom sveta izložene različitim oblicima zlostavljanja, da je koren zlostavljanja najčešće duboko u strukturi društva, kao i da samo najhrabriji progovaraju i prijavljuju nasilnika, zbog čega im treba pomoći.

Prema podacima Ministarstva rada i socijalne politike, svaka druga žena u Srbiji preživela je neki oblik nasilja, bilo seksualnog, fizičkog, psihološkog ili ekonomskog, a nasilje često ostaje društveno nevidljivo, prekriveno vidovima patrijarhata, sve dok se ne desi tragičan ishod.

MUP uspostavio telefon

Operativni centar Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije od danas ima poseban broj telefona za žrtve porodicnog nasilja, izjavio je zamenik direktora policije Branislav Mitrović.

Pozivi na telefon broj 0800-100-600 su besplatni, a policija reaguje odmah po pozivu, u saradnji sa lokalnom samoupravom i savetovalištima za borbu protiv nasilja u porodici.  Operativni centar MUP za žrtve porodičnog nasilja radi 24 sata, a namenjen je svim građanima, bez obzira na to u kojem delu Srbije žive.

"Policija će istog trenutka privoditi nasilnike, kako se ne bi dogodilo da se po odlasku policajaca ponovi nasilje", kazao je Mitrović prilikom posete beogradskom Savetovalištu za borbu protiv nasilja u porodici, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Predsednik Skupštine Beograda Aleksandar Antić podsetio je da Beograd žene koje nemaju zaposlenje, materijalno pomaže godinu dana po izlasku iz sigurne kuće, i najavio mogućnost novih mera.  Grad razmatra mogućnost da pomoć omogući i onim ženama koje su pretrpele porodično nasilje, u teškoj su materijalnoj situaciji, a smeštene su kod rođaka.

"Sve porodice koje imaju manje od 20.000 dinara, a žrtve su porodičnog nasilja, u nekoj perspektivi mogu da očekuju pomoć", najavio je Antić.  Sve žene koje su same, dobijaju 11.000 dinara mesečno, ukoliko imaju jedno dete pomoć iznosi 16.000 mesečno, žene s dvoje dece dobijaju 21.000, a sa troje dece 26.000 dinara mesečno.

Prema rečima Direktorke Savetovališta za borbu protiv nasilja u  porodici, Vesne Stanojević, u tri sigurne kuće u Beogradu boravi 48 žena sa decom.  Stanojević je istakla da je zadovoljna saradnjom sa državnim institucijama, ali da nisu sve policijske uprave i stanice podjednako spremne za rad sa žrtvama porodičnog nasilja.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво