Читај ми!

"Pegaz" poleteo

Bespilotna letelica "pegaz 011", koju je razvio Vojno-tehnički institut u Beogradu, prvi let je imala prošlog meseca. U Institutu očekuju da će letelica zbog niže cene uspeti da se probije na međunarodno tržište.

Vojno-tehnički institut u Beogradu obeležava 63 godine postojanja. Za to vreme razvili su više od hiljadu 300 sredstava naoružanja i vojne opreme.

Veoma su značajni avion "lasta" za osnovnu obuku pilota, posebno interesantan inostranim kupcima, samohodna haubica "nora" i protivoklopni raketni sistem "bumbar".

Među novijima je bespilotna letelica "pegaz 011", koja je prvi let imala prošlog meseca. "Pegaz" je u kategoriji letelica koje se proizvode i u razvijenijim državama, pa se uz nižu cenu očekuje i izlazak na međunarodno tržište.

"Može ostati u vazduhu do 12 sati i može imati domet do 100 kilometara. Znači, s mesta odakle poleće ode 100 kilometara, završi misiju, snimi neki teren, u realnom vremenu šalje sliku i vrati se na mesto poletanja", objašnjava pukovnik Zoran Rajić, direktor Vojno-tehničkog instituta.

Osim u vojne svrhe "pegaz" može da se koristi za nadgledanje saobraćajnica, područja zahvaćenih elementarnim nepogodama, za nadzor nad graničnim prelazima, ali i u policijskim akcijama.

Osim projekata za potrebe Vojske Srbije, u Institutu rade i za druge potrebe domaćeg tržišta, ali i za inostrane kupce, i da vode računa da projektuju naoružanje i opremu koje može da proizvede domaća industrija.

"Na taj način, na bazi komercijalnih ugovora, ostvarujemo prihode koje koristimo za školovanje naših mladih stručnjaka u svetu i zemlji i koristimo za ulaganje u projekte i opremu", kaže Zoran Rajić.

Istraživači čine 80 odsto kadrova u Institutu. "Za razliku od većine mojih kolega, imao sam tu sreću i zadovoljstvo da se zaposlim u Institutu, da mogu da se bavim svojom strukom, da se stručno usavršavam i da napredujem", kaže Goran Ocokoljić, načelnik Odeljenja aerotunela.

U Institutu se trenutno radi na 35 različitih projekata i 17 istraživačkih zadataka.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво