Читај ми!

Završen popis stanovništva

Tokom petnaest dana popisa popunjeno ukupno 7.387.367 obrazaca, rekao za RTS direktor Zavoda za statistiku Dragan Vukmirović. Građani koji se nisu popisali, imaće mogućnost da to učine 16, 17. i 18. oktobra, u popisnim komisijama opštine ili grada gde žive.

Popis stanovništva i imovine u Srbiji zvanično je završen. Direktor Zavoda za statistiku Dragan Vukmirović kaže za RTS da je tokom popisa popunjeno ukupno 7.387.367 obrazaca, od toga u Beogradu 1.667.201, a u Vojvodini 1.972.347. Prvi rezultati popisa biće objavljeni 15. novembra u 12 časova.

Građani, koji iz bilo kog razloga nisu stigli da se upišu, imaće mogućnost da to učine 16, 17. i 18. oktobra u popisnim komisijama na teritoriji opštine ili grada gde žive.

"Prva faza popisa je završena 15. oktobra, kako je i planirano. Sada se nalazimo u drugoj fazi u kojoj želimo da omogućimo našim građanima koji nisu popisani da to učine", rekao je Vukmirović i dodao da je odziv građana prevazišao sva očekivanja.

Jedini izuzetak je opština Preševo gde je, zbog bojkota Albanaca, popisano svega četiri do pet odsto stanovništva. Uprkos pozivima na bojkot popisa u Novom Pazaru, u Popisnoj komisiji zadovoljni su odzivom.  

"Za 15 dana popisano je 107.836 lica ili 27.426 domaćinstava. Ono što karakteriše popis jeste da su se građani uredno odazvali i bojkot je zanemarljiv", rekao je Sulejman Micević iz Popisne komisije Novog Pazara.

Građani koji žele da iskoriste dodatna tri dana, mogu da se jave na besplatan broj telefona 0800 335 599 i da dobiju precizne informacije gde treba da dođu, ako iz bilo kog razloga nisu popisani. 

Najviše neupisanih ostalo je u Beogradu i Novom Sadu, dok je u manjim mestima evidentiranje stanovnika završeno.

Prvi, još nepotpuni rezultati popisa za pojedine gradove u Srbiji pokazuju značajno smanjenje broja stanovnika.

Ustanovljeno je, naime, da na području Čačka živi 105.832 stanovnika, što je manje u odnosu na prošlogodišnja predviđanja Zavoda za statistiku. Pre samo jedne decenije, Čačak je zajedno sa okolinom imao oko 117.000 žitelja.

Migracije u prestonicu

Osim pada stope nataliteta, o "osipanju" stanovništva govore i podaci nadležne službe MUP-a, prema kojima se iz ovog grada u toku prošle godine i zvanično odselilo oko 2.000 lica mlađih od 30 godina.

Istovremeno, zaustavljeno je iseljavanje iz Subotice, Šapca, Inđije, Svilajnca i Jagodine.

"Jagodina i grad sa okolinom ima više stanovnika nego prema popisu stanovnika 2002. To je još jedan od dokaza da se u Jagodini bolje i lepše živi", rekao je predsednik Popisne komisije u Jagodini Miroslav Cvijetić.

U Leskovcu se za poslednjih deset godina broj stanovnika smanjio za oko 8.000, pokazuju nepotpuni rezultati gradske popisne komisije.

Prema popisu iz 2002. godine, u leskovačkoj opštini živelo je 156.252 građana, a na upravo završenom popisu prijavilo se 148.048 stanovnika.

Pre deset godina u Srbiji je postojalo 300 napuštenih sela, sada je taj broj višestruko veći. Svake godine nestaje po jedan grad veličine Kikinde ili Ćuprije.

Ukoliko se taj trend nastavi, procenjuje se da će za 20 godina Srbija imati milion stanovnika manje. Da bi jedan narod opstao, potrebno je da iza jednog para ostane dvoje dece. Porodica u Srbiji, međutim, statistički, jedva da je tročlana.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво