Читај ми!

Poziv manjinama da se odazovu na popis

Većina predstavnika nacionalnih saveta nacionalnih manjina u Srbiji pozvala sunarodnike da se odazovu na popis stanovništva i izjasne o svojoj nacionalnoj, jezičkoj i verskoj pripadnosti. Popis prilika za podizanje kapaciteta za ostvarivanje prava svih manjina u državi, izjavio poslanik kluba manjina u Skupštini Esad Džudžević.

Predstavnici većine nacionalnih saveta nacionalnih manjina u Srbiji pozvali su svoje sunarodnike da se odazovu na popis stanovništva koji će trajati do 15. oktobra i da se izjasne o svojoj nacionalnoj, jezičkoj i verskoj pripadnosti.

Okupljeni u Skupštini Srbije, predstavnici 14 od ukupno 19 nacionalnih saveta, poručili su da su zadovoljni dosadašnjim tokom popisa.

Odsutan je bio Riza Haljimi, jedini poslanik iz reda albanske nacionalne manjine koja je pozvana na bojkot popisa stanovništva.

Predstavnik Bošnjačkog nacionalnog saveta u tehničkom mandatu i poslanik kluba manjina u Skupštini Srbije Esad Džudžević pozvao je pripadnike svih nacionalnih zajednica i svoje sunarodnike da se izjasne o nacionalnoj, jezičkoj i verskoj pripadnosti, jer je, kako je rekao, popis stanovništva prilika za podizanje ukupnog kapaciteta za ostvarivanje nacionalnih prava svih manjina u državi.

"Zadovoljan sam što možemo da kažemo da su se svi naši sunarodnici masovno odazvali na popis - to važi za Bošnjake u Sandžaku i celoj Srbiji. Za našu nacionalnu zajednicu to je prilika za demonstraciju nacionalnog jedinstva i konsenzusa i poruka da isključivo u institucijama sistema mogu i treba da ostvaruju sva prava", naglasio je Džudžević.

On je dodao da, ukoliko bi se na popis isključivo gledalo kao na akt građanske lojalnosti, Bošnjaci u Srbiji ne bi imali razlog da izađu na popis.

Džudžević je upitao i "ko će popisati stotine nestalih, kidnapovanih i prognanih Bošnjaka, posebno u zapadnom delu Sandžaka i u opštini Priboj".

Predsednik Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine Borče Veličkovski ispred svih saveta nacionalnih manjina pozvao je sve građane Srbije, a posebno sve pripadnike nacionalnih manjina, da se slobodno, bez bilo kakve bojazni, izjasne na popisu onako kako se osećaju.

"Strpljivo pratimo kako se popis odvija i pozivamo sve građane da se slobodno izjašnjavaju, a posebno da se izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti, veroispovesti i maternjem jeziku, jer smatramo da je Srbija dosegla nivo demokratičnosti da možemo da se izjašnjavamo bez straha da ćemo trpeti bilo kakve posledice", naglasio je Veličkovski.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво