Читај ми!

Parada u četiri zida

Organizatori Parade ponosa, umesto šetnje po ulicama Beograda, održali dvočasovnu konferenciju za novinare pod nazivom "Parada u četiri zida".

"Parada u četiri zida" - naziv je skupa koji su u Medija centru održali članovi Organizacionog odbora Parade ponosa nakon što je policija zabranila sve skupove visokog rizika zakazane za ovaj vikend.

Na skupu su, između ostalih, učestvovali i specijalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin, profesori Univerziteta Srbijanka Turajlić i Saša Gajin, glumice Mirjana Karanović i Srna Lango.

"Ovo je jedini Prajd koji smo mogli da održimo danas, Prajd u četiri zida", objasnio je član Organizacionog odbora Goran Miletić.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin kaže da odluka o zabrani Parade ponosa možda neće uticati na tekst preporuke Evropske komisije o kandidaturi Srbije za članstvo u Evropskoj uniji, ali će svakako uticati na odluku članica EU da tu preporuku prihvate ili ne.

"Preporuka Evropske komisije nema nikakvog efekta ako je ne usvoje sve članice EU", rekao je Kacin tokom "Parade u četiri zida".

Direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević rekao je da je Vlada Srbije zabranom skupova, uključujući i Paradu ponosa, pokazala da je goloruka i da nema način da osigura one koji štite jedino ustavno pravo.

Komentarišući izjave zvaničnika da policija ima saznanja da su pripremani napadi na učesnike Parade ponosa, ambasade, pa i na policiju, Dimitrijević je rekao da su to ozbiljna krivična dela i da je kažnjiva čak i njihova priprema.

Dimitrijević: Parada zabranjena "zauvek"

"Očekujemo da se to istraži, jer je policija dužna da to dalje ispita ako zna da se takvi napadi pripremaju", rekao je Dimitrijević i konstatovao da je Parada ponosa zabranjena "zauvek", jer će se svaki put javiti oni koji su protiv te manifestacije i čiji su skupovi samo odloženi.

Glumica Mirjana Karanović podsetila je na parolu "Beograd je svet" korišćenu tokom demonstracija Beograđana koji su zahtevali demokratske promene u Srbiji 90-tih, i u znak protesta zbog zabrane Parade ponosa simbolično se izjasnila kao "vanzemaljac".

Profesorka Srbijanka Turajlić rekla je da Parada ponosa nije otkazana zato što je država nemoćna pred huliganima, već zato što neće da im se zamera jer su joj potrebni za neke "aktivnosti".

Turajlićeva je kritikovala zvaničnike Srbije zbog nesposobnosti da uvide potrebu za unutrašnjim promenama da bi Srbija bila bolje i naprednije društvo, a ne zato što to od nje zahteva EU.

MUP je u petak, na osnovu bezbednosnih procena, zabranio održavanje više skupova najavljenih za subotu i nedelju, među kojima je bila i Parada ponosa.

Na ulicama Beograda primetno je pojačano prisustvo policije da bi se, kako objašnjavaju u MUP, sprečili pokušaji okupljanja uprkos zabrani. Policija je tokom dana privela šestoricu mladića kod kojih su pronađene fantomke i bejzbol palice.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво