Читај ми!

Sve spremno za popis

Popis stanovništva i imovine u Srbiji počinje sutra i trajaće do 15. oktobra, izjavio pomoćnik direktora Republičkog zavoda za statistiku Zoran Jančić, naglasivši da je zakonska obaveza svih građana da se odazovu popisu, a ukoliko to ne učine slede sankcije.

Pripreme za popis stanovništva i imovine u Srbiji privedene su kraju.

"Sve je spremno za predstojeći popis stanovništva, koji će početi sutra i trajati do 15. oktobra, a svi koji u tom periodu ne budu popisani, moći će da se jave opštinskim popisnim komisijama do 18. oktobra", izjavio je pomoćnik direktora Republičkog zavoda za statistiku Zoran Jančić.

Jančić je podsetio da je obaveza svih građana, po zakonu, da se odazovu popisu, a ukoliko to ne učine slede sankcije.

"Popisivači će biti na terenu sutra već od osam sati ujutru, i tako će biti svakoga dana popisa. Na terenu će svakodnevno ostajati do 20 časova, a ukoliko to bude potrebno i sat duže", rekao je Jančić.

Za potrebe popisa je, kako je rekao, angažovano više od 40.000 popisivača i 5.000 opštinskih i gradskih instruktora.

"Popisivači će pokušati da dobiju podatke. Ako osoba odbije da ih da, obavestiće svog opštinskog instruktora. On će zajedno sa popisivačem pokušati da objasni osobi koja je odbila da se popiše zašto je važno da se daju ti podaci. Ako i onda nema odgovora, oni će obavestiti Zavod, a Zavod će o tome obavestiti nadležne organe", naveo je Jančić.

Prvi rezultati popisa o licima, domaćinstvima i stanovima, biće poznati 15. novembra, a konačni će biti objavljivani kontinuirano u knjigama, od septembra 2012. godine.

Jančić je naveo da je Evropska unija finansijski pomogla organizovanju popisa, čime su, kako je ocenio, definitivno uklonjeni novčani problemi, zbog kojih je popis, koji je trebalo da bude održan u aprilu 2011. godine, odložen.

Popisivači obeleženi legitimacijom

Prema njegovim rečima, popisu su prethodile opsežne i veoma intenzivne pripreme u poslednja tri meseca, a naročito tokom septembra, kada je održavana obuka za instruktore i popisivače.

Popis će se, kako je rekao, sprovoditi u 161 opštini u Srbiji, a popisivači će biti vidno obeleženi, nosiće legitimaciju sa slikom, ovlašćenje i specijalne torbe, tako da će građani lako moći da ih prepoznaju.

Za potrebe popisa otvoren je "kol-centar", a za obradu podataka iznajmljena je fabrička hala u koju će biti smešten sakupljeni materijal i računari na kojima će podaci biti obrađivani.

Članovi Odbora iz opozicionih partija smatraju da rezultati popisa neće biti dovoljno relevantni, jer on, kako su naveli, ne obuhvata Srbe i Albance sa Kosova i Metohije, a poseban problem je najavljeni bojkot popisa od strane albanskog stanovništva u Preševu, Bujanovcu i Medveđi i Bošnjaka u Sandžaku.

Oni su naveli da država mora da iskoristi sva raspoloživa zakonska sredstva, kako bi se uticalo na građane da učestvuju u popisu i daju tačne podatke.

Kao jedan od problema, članovi Odbora naveli su i to što se "u nekim od opština, tokom izbora popisivača, gledala politička pripadnost, a nesporazuma je bilo i prilikom izbora popisivača romske nacionalnosti".

Prethodni popis u Srbiji je obavljen 2002. godine.

Stanovništvo sve starije

Prema podacima poslednjeg sprovedenog popisa 2002. godine, Srbija je, bez teritorije Kosova i Metohije, imala 7.498.001 stanovnika.

Prema podacima popisa stanovništva iz 1834. godine, u Srbiji je registrovano 668.592 stanovnika, a u periodu između dva svetska rata broj stanovnika povećan je sa 4.819.430, koliko ih je bilo 1921. godine na 5.725.912, koliko je zabeleženo 1931. godine.

Posle Drugog svetskog rata, sprovedeno je sedam popisa stanovništva na teritoriji Srbije, a podaci pokazuju da je u periodu između 1948. i 2002. godine broj stanovnika povećan za 29 odsto, odnosno sa 5.794.837 na 7.498.001.

Međutim, u periodu od 2002. do 2009. godine, broj stanovnika smanjen je za 177.000, što u Republičkom zavodu za statistiku vide kao posledicu negativnog prirodnog priraštaja, koji je na području Srbije prisutan u kontinuitetu od 1992. godine.

Podaci za 2009. godinu pokazuju da je broj umrlih u Srbiji bio za 33.700 veći od broja rođenih.

Sredinom prošlog veka, stanovništvo Srbije bilo je među mlađim populacijama u Evropi, a na osnovu rezultata poslednjeg popisa, ono se, prema svim obeležjima demografske starosti, danas može svrstati u grupu demografski izrazito starih populacija, i to ne samo u evropskim nego i u svetskim okvirima.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво