Читај ми!

Škola za primer

Učenici Matematičke gimnazije vraćaju se sa takmičenja bez pompe, ali sa medaljama. Ova škola poslužila je kao model i švedskim profesorima, koji po toj matrici žele da naprave školu za svoje talentovane matematičare.

Kada je pre četrdeset i pet godina osnovana Matematička gimnazija u Beogradu, postojale su sumnje da neće biti dugog veka. U međuvremenu, postala je škola od nacionalnog značaja, u koju dolaze i Šveđani, kako bi za svoje talentovane matematičare osnovali školu poput naše.

Učenici matematičke gimnazije se u zemlju sa međunarodnih takmičenja vraćaju bez velike pompe, sa medaljama. Do sada su osvojili oko 300 medalja - iz matematike, astronomije, fizike, informatike. Bilo da nastavljaju studije u zemlji ili inostranstvu, opet su najbolji.

Mladen Radojević, koji je osvojio zlatnu medalju iz matematike 2007. godine, ovih dana završava fakultet, sa porsekom 10.

"Planiram da upišem master. Bio sam na praksi pet meseci u 'Majkrosoftovom' razvojnom centru prošle godine i pre nepunih petnaestak dana sam tamo počeo i da radim", objasnio je Mladen.

U plan i program gimnazije je uključeno i 20 doktora nauka i 10 magistara, a organizuje se i mentorska nastava.

Stevan Gajić, učenik gimnazije koji je u Amsterdamu ove godine osvojio srebrnu medalju, rekao je da ima deset međunarodnih i sedam domaćih medalja.

Njegova drugarica, Bogdana Jelić, osvojila je na balkanskoj juniorskoj olimpijadi takođe srebrnu medalju.

"Sestra mi je preporučila Matematičku gimnaziju, kao školu u kojoj je odnos između učenika i profesora jako dobar", rekla je Bogdana.

Osim matematičkog zabavišta, u gimnaziji se nedeljom drži nastava za sve razrede osnovne škole.

"Osvojila sam i u šestom i u sedmom razredu drugo mesto, ali je sada u osmom malo veća šansa za postizanje dobrih rezultata na olimpijadi", objasnila je Dubravka Kutlešić.

Nikola Samardžić iz osmog razreda, rekao je da mu se Matematička gimnazija, kada je prvi put čuo za nju, odmah dopala i učinila zanimljivom.

"U Matematičkoj gimnaziji postoji malo drugačiji pogled na obrazovanje, koji se meni jako dopao", rekao je Nikola.

Školu je do sada završilo 8 000 učenika, 250 je doktoriralo, 400 magistriralo. Mnogi su ostali da rade u gimnaziji, bilo kao profesori ili kao saradnici, kako bi mlade što bolje pripremili za međunarodna takmičenja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво