Читај ми!

Promena pola o trošku države

Intervenciju promene pola uskoro će plaćati država, predviđeno je Izmenama zakona o zdravstvenom osiguranju. Pripreme i operacija koštaju nekoliko hiljada evra.

Izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju predviđaju brojne novine, između ostalog i promenu pola o trošku države. Pripreme i operacija koštaju nekoliko hiljada evra.

Osobe koje iz medicinski opravdanih razloga moraju da promeme pol, vrlo često nemaju novca da sve plate same, iako to predstavlja lečenje, a ne njihov hir.

Kada se neko oseća i ponaša kao žena, to znači da je ženskog roda. Trebalo bi da i pol tj. polni organ bude ženski. Tako bi rod i pol bili u skladu kao i kod većine ljudi.

Nela je rođena u telu dečaka, a osećala se kao devojčica. Ovaj urođeni nesklad duše i tela zove se Hari-Bendžaminov sindom.

"Kod mene nikada nisu izašle dlake, oduvek imam ženski glas, uvek žensko ponašanje, sve kao devojčica. Odveli su me kod lekara, kod psihologa i tih drugih doktora", kaže Nela.

Danas je ovo Marko, a u detinjstvu je bio devojčica.

"Otac me ja zvao tatin sinko ili tatin vrabac. Celo moje detinjstvo je bilo obeleženo kao dečak, možda sam čak bio sposobniji od svojih vršnjaka" naveo je Marko.

Prvi korak, odlazak kod psihijatra

Ako se primeti nesklad, prvi korak je odlazak kod psihijatra, koji utvrdi da li je promena pola zaista neophodna. Posle toga, budući muškarci uzimaju muške, a oni koji bi da postanu žensko, uzimaju ženske hormone. Tako se promeni telo, a polni organ menja se operacijom.

"Zašto bi neko ulazio u takva maltretiranja i hormonska i hirurška, konačno ljudi se plaše hirurga. Zašto bi neko operisao zdrave organe da ga neka nužda nije naterala koja je veća od same operacije", ističe psihijatar i seksolog Zoran Rakić.

Da žensko postane muško, potrebno je pet do sedam operacija. Budućim ženama je lakše. Kada muškarac postaje žensko, potreno je da samo jednom, najviše dva puta legne na hiruški sto, a dobije skoro savršen ženski polni organ.

Ginekolog i hirurg Dušan Stanojević kaže da su te osobe pregledali lekari na specijaliizaciji, čak i neki mladi specijalisti i svi su rekli da nema nikakvih problema, da je ta žena potpuno zdrava.

"Međutim, kada bi pacijent otišao i kada bi im ja rekao da se radi o muškarcu koji je promenio pol, oni bi se zgranuli", naveo je Stojanović.

Prvu operaciju promene pola u Srbiji uradio je doktor Sava Perović, još 1989. godine. Tada je od muškarca napravio ženu. Nekoliko godina kasnije, počeo je da operiše i žene, od kojih je stvarao muškarce.

Više o promeni pola i životu transseksualnih osoba možete pogledati u dokumentarnom filmu RTS-a Pogrešno telo, koji će uskoro biti emitovan.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво