Читај ми!

Muke po majkama

Većina majki kaže da je teško ostvariti se u ulozi roditelja, jer najveći problemi koji prate majčinstvo su nedostatak novca, podrška okoline, dugo odsustvo oca iz kuće i to što se teško zapošljavaju. Sve to je još teže samohranim majkama.

Angelina Radulović je nedavno dobila treće dete. Sa troje dece snalazi se gotovo sama, jer joj je muž po ceo dan na poslu. Ipak, smatra da finansije nisu najveći problem jedne majke.

"Kao da kod nas društvo nije naklonjeno roditeljima. Često kada pričam sa prijateljima kažem da su roditelji građani drugog reda, po mnogim pitanjima. Kao trudnici vam ne ustaju u prevozu, u redovima vas gledaju popreko, na porođaju možete da doživite sve i svašta, sve to vas negde demotiviše kao roditelja", objašnjava Radulovićeva.

Istraživanja organizacije "Sačuvajmo decu" pokazuju da je Srbija na dnu lestvice po uslovima za majčinstvo. 

"Sasvim je jasno da se mlade majke suočavaju sa mnogo problema. Od onog o čemu već svi govorimo, a to je da prilikom zapošljavanja one dobijaju pitanja da li nameravaju uopšte da rađaju, do toga da za vreme porodiljskog odsustva zapravo bivaju raspoređene na manje plaćena i niža radna mesta", izjavila je Nevena Petrušić, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Stručnjaci kažu da bi to pitanje sistemski trebalo da rešava država. Neka zakonska rešenja već postoje, kao to da otac deteta može da uzme odustvo sa posla i brine o bebi, ali retko koji koristi tu mogućnost.

"Žena je ta od koje se očekuje da će brinuti o detetu u svakom trenutku. Njeno je da se brine trudnoći, da se porodi, da bude kod kuće za vreme odsustva u slučaju da je zaposlena, i da, kada se dete razboli, ona bude ta koja će biti sa njim", kaže Bojana Selaković iz Udruženja "Roditelj".

Porodica u Srbiji u proseku ima jedno dete. Demografi prognoziraju da će se 2050. godine broj stanovika smanjiti za milon i po, tačnije, za petinu. U proseku, 1956. godine, žena je imala dvoje dece.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво