Đilas: Navodi o Romima netačni

Odgovarajući na navode iz izveštaja Amnesti internešenela da su Romi prinudno iseljeni ispod “Gazele”, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas rekao da taj izveštaj sadrži niz lažnih tvrdnji, a da nije navedena nijedna pozitivna stvar koju je grad Beograd učinio za Rome.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas ocenio je da nedavni izveštaj organizacije Amnesti internešenel, u kojem se vlasti u Srbiji pozivaju da zaustave seriju prinudnih iseljavanja Roma u Beogradu, sadrži niz lažnih i ničim dokazanih tvrdnji, a da nije navedena nijedna pozitivna stvar koju je grad Beograd učinio za Rome.

Romi, raseljeni ispod mosta "Gazele", dobili su opremljene kontejnere za stanovanje, više od 90 odsto njih dobilo je, o trošku grada, lična dokumenta, a svakom raseljenom licu dodeljena je zdravstvena knjižica i pravo da se leči, navedeno je u pismu koje je odgovor na izveštaj Amnesti internešnala predstavljenog povodom 8. aprila, Međunarodnog dana Roma.

Za obezbeđivanje kontejnera romskim porodicama ispod "Gazele" grad je izdvojio skoro 1,2 miliona evra i još oko milion evra kako bi se naselja opremila neophodnom infrastrukturom.

"Takođe, nije tačno da sa Romima ispod 'Gazele' niko nije komunicirao, da nisu zvanično obavešteni i da im nije bilo omogućeno da ponesu lične stvari. Tokom 2008. i 2009. godine sa njima je održano više sastanaka, zvanično obaveštenje o iseljenju dobili su u avgustu 2009. godine, a svakoj porodici prevezene su sve stvari do objekta gde su preseljeni", navodi se u pismu.

Komentarišući navode da preseljeni Romi imaju problem sa dobijanjem dokumenata, Đilas je naveo da su od 473 preseljena pripadnika romske populacije 444 o trošku grada dobila sva lična dokumenta, a zdravstvenu knjižicu poseduje njih 396.

U škole je 2009. godine upisano 118 romske dece, koja pre toga nikada nisu pohađala školu, 2010. godine upisana su 142 učenika romske nacionalnosti, a grad Beograd angažovao je devet romskih asistenata koji rade sa tom decom.

Nema stanova na poklon

Zahtev da se svakoj romskoj porodici koja živi u nehigijenskom naselju obezbedi stan apsolutno je neprihvatljiv i nesprovodiv za Beograd iz moralnih i finansijkih razloga, navodi se u Đilasovom pismu i ističe se da je jedina zakonska mogućnost da romske porodice dobiju stan, konkurisanje za gradske socijalne stanove.

U leto 2010. godine 81 romska porodica konkurisala je za socijalne stanove, a od 84 stana, 18 su dobile romske porodice, precizirano je u gradonačelnikovom odgovoru.

Komentarišući poziv Evropskoj uniji, Evropskoj investicionoj banci u i Evropskoj banci za obnovu i razvoj da ne podržavaju infrastrukturne projekte koji za posledicu imaju prinudna iseljenja ili druga kršenja ljudskih prava, a koji je naveden u izveštaju Amnesti internešnala, Đilas je naveo da taj poziv sprečava Beograd da se razvija i njegove građane, pa i Rome, da žive bolje.

"Bez obzira na sve što radite, mi ćemo u Beogradu nastaviti da se borimo za bolji život svakog romskog dečaka i devojčice i uradićemo sve kako bi oni dobili šansu da postanu punopravni građani Beograda i Srbije", zaključio je Đilas.

U najnovijem izveštaju organizacije Amnesti internešnal o stanju Roma u Srbiji, Vlada je pozvana da omogući donošenje zakona kojim bi se zabranilo prinudno iseljavanje Roma, ali i da obezbedi da opštinske vlasti, uključujući one u Beogradu, ne sprovode prinudna iseljavanja.

"Romi su prisilno iseljeni od strane grada Beograda, izgubili su svoje kuće, svoje izvore prihoda, a često i sve što su imali", navodi se u izveštaju.

Nekim prinudno iseljenim nije ponuđen alternativni smeštaj, dok je drugima obezbeđen neodgovarajući, koji ne ispunjava međunarodne standarde.

Takođe, važno je da se svima koji su iseljeni iz naselja u Beogradu i trenutno žive u kontejnerskim naseljima osigura adekvatan alternativni smeštaj uključujući socijalno stanovanje, pre nego što dođe do daljih iseljavanja, navodi se u izveštaju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво