Читај ми!

Mladi istraživači bez podrške

Braća Predrag i Nenad Paunović iz Niša godinama pokušavaju da nađu način da ožive svoj izum. Oni su osmislili hidrokinetičku turbinu za iskorišćavanje energije vodenih tokova. Napravili su prototip ali za više od toga nemaju novca.

Svaki odlazak naših stručnjaka u inostranstvo pokrene u javnosti govor o takozvanom "odlivu mozgova" i šteti koju zbog toga pretrpi Srbija.

Retko se pominju oni koji se posle usavršavanja vrate u zemlju ili čak oni koji posle školovanja u njoj ostaju. Među njima su braća Predrag i Nenad Paunović iz Niša koji godinama pokušavaju da nađu način da ožive svoj izum.

Od hiljadu ideja jedna je dobra, a od hiljadu dobrih jedna se primeni, tako je govorio jedan od najvećih naučnika sveta Nikola Tesla.

Ideja braće Paunović mogla bi biti jedna od primenjenih. Oni su osmislili hidrokinetičku turbinu za iskorišćavanje energije vodenih tokova. Napravili su prototip ali za više od toga nemaju novca.

"Ono što radimo je početak jedne potpuno nove grane obnovljivih izvora energije, imajući u vidu ono što se dešava u Japanu smatramo da je pravi trenutak da se uloži u projekat kao što je naš", kaže Predrag Paunović iz "Poduhvata"

Paunović naglašava da bi nuklearne izvore trebalo da zamene neki drugi novi izvori energije.

Na Mašinskom fakultetu u Beogradu simulacija je dovela do izuzetnih rezultata. Potvrđuju da takve projekte obično prati država ili firma koja ima odgovarajući kapital.

Ulaganja isplativa za Srbiju i svet

"Sada su potrebna sredstva da bi ovaj projekat zaživeo red veličine oko milion evra da bi se dobili mnogo tačniji egzaktni rezultati da se izvrše merenja i ispitivanja", kaže profesor Miodrag Stoimenov sa Mašinskog fakulteta.

Stoimenov smatra da to može da bude veoma uspešno i korisno kako za Srbiju tako i za ceo svet.

U zajednici instituta Srbije kažu da to nije jedini slučaj da država ne brine o rezultatima svojih mladih istraživača i tvrde da nalazi različite izgovore kako da ih ne prihvati čak i kada su međunarodno priznati.

"Postoji problem sredstava, zatim i pravno pitanje - da li su mladi istraživači koje rade u institutima zaposleni, ili su samo fizička lica koja su donela taj rezultat", kaže Marina Kutin, direktorka Instituta "Goša".

Kutinova navodi da je mnogo toga napravljeno, ali ne služi ni mladim naučnicima niti razvoju nauke u ovoj zemlji.

Sistem iskorišćavnja energije reka Srbije koji su smislili Paunovići uštedeo bi Srbiji stotine miliona evra a priznao ga je i "Autodesk" iz Kanade inače najveća svetska kompanija za "3D Inženjering".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво