Rešenje za azil za životinje

Četiri dana posle požara u Bačkoj Topoli, u kojem je stradala vlasnica azila za napuštene životinje Etela Merk, nađeno privremeno rešenje za oko 500 pasa i mačaka o kojima se brinula.

Magistar umetnosti Etela Merk deset godina se starala o napuštenim životinjama u svom azilu. Iako je tu brigu skoro u celosti preuzela od opštine Bačka Topola, od nje je dobijala vrlo malo pomoći. Azil je održavala sama uz pomoć prijatelja.

Dve nedelje pred tragediju isključena joj je struja zbog duga od 45 hiljada dinara.

U budžetu lokalne samouprave, kažu, nije bilo dovoljno novca. Kada su ponestale strane donacije, snalazila se kako je umela.

"Mi smo uvek bili voljni i davali novac i hranu za one pse koje smo ustupali njoj na čuvanje. Međutim, ona je čuvala pse ne samo iz opštine Bačka Topola, već i iz cele Vojvodine i Srbije. Opština Bačka Topola nije toliko velika da može da preuzme brigu o svemu tome", kaže predsednik opštine Bačka Topola Atila Babi.

Lokalna vlada obećava da će ubuduće za životinje u azilu obezbeđivati hranu.

"Pokrajinska vlada će interventno obezbediti hranu za tih 500 pasa i mačaka u azilu i obezbediće neophodne lekove i vitaminske dodatke. Već je iz robnih rezervi stiglo 150 kilograma hrane i hrana će sukcesivno stizati", rekla je savetnica predsednika Vlade AP Vojvodine Jelena Balašević.

Kratkoročno rešenje nije dovoljno, poručuju iz udruženja za zaštitu životinja.

"Država je dužna da u roku od 2 meseca da napravi pravilnik o prihvatilištima za napuštene životinje. Prihvatilište ne sme nikako zavisiti od požrtvovanosti jedne osobe", smatra Nataša Biorac iz udruženja za zaštitu životinja ORKA.

Održavanje azila poput ovog u Bačkoj Topoli godišnje košta oko deset miliona dinara. A zavisilo je baš od te jedne osobe.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво