Promena grba veliki trošak

Ministarstvo pravde uputilo inicijativu da se stavi van snage uredba Vlade kojom se utvrđuju državna obeležja, grb, zastava i himna, kaže državni sekretar Slobodan Homen. Inicijativa podneta zbog poštovanja tradicije, ali i radi sprečavanja velikih troškova, jer bi sa promenom grba trebalo menjati sve, kaže Homen.

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen kaže da je to ministarstvo uputilo inicijativu Republičkom sekretarijatu za zakonodavstvo za stavljanje van snage uredbe Vlade Srbije od novembra 2010. godine, kojom se utvrđuju državna obeležja, grb, zastava i himna.

Homen je objasnio da je Ministarstvo utvrdilo da izgled Velikog i Malog grba ne odgovara Zakonu o izgledu grba zastave i himne, odnosno, da izgled grbova ne odgovara izgledu grba utvrđenog Zakonom o grbu Kraljevine Srbije od 16. juna 1882. godine.

Prema Homenovim rečima, predloženo je da se neposredno primenjuje Zakon o izgledu grba zastave i himne iz 2009. godine, do donošenja nove Uredbe, kojom bi se izgled državnih simbola uskladio sa tim Zakonom.

"Inicijativa je podneta iz više razloga, pre svega, zbog poštovanja tradicije, ali i iz materijalnih razloga, radi sprečavanja velikih troškova, jer bi sa promenom grba trebalo menjati sve", ukazao je Homen.

Homen je istakao da bi trebalo menjati sve, od ličnih dokumenata, pasoša, registarskih tablica, zastava, do obeležja na državnim zgradama, diplomatskim predstavništvima, ordenja i odlikovanja, sportskih i vatrogasnih obeležja, vojnih i policijskih uniformi, pečata, memoranduma.

Problem je nastao već u januaru, kada se na novim registarskim tablicama koje MUP izdaje od 2011. godine pojavio stari grb, koji je prestao da važi donošenjem Uredbe Vlade iz novembra 2010. godine.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je tada da nove tablice neće morati odmah da se menjaju i najavio da će registarske tablice sa novim grbom početi da se štampaju tek od druge polovine ove godine.

Državni sekretar Slobodan Homen kaže da samo jedna medalja košta 100 evra, a jedna tabla s grbom nekoliko stotina evra, što je sve, kako je naveo, bespotreban trošak.

Sa inicijativom državnog sekretara da se Uredba stavi van snage saglasila su se i ministarstva pravde, odbrane i unutrašnjih poslova.

Prema Uredbi Vlade iz novembra prošle godine utvrđeni su, pored ostalog, izvornik Velikog i Malog grba, izvornik državne zastave, standarda predsednika Republike i standarda predsednika Narodne skupštine.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво