Sveštenici doniraju organe

Podstaknuti primerom episkopa šabačkog Lavrentija, prvog sveštenika SPC koji je potpisao donorsku karticu i zaveštao organe, 35 sveštenika šabačke eparhije odlučilo da zavešta organe.

Sa samo tri godine, Anastasija je veći deo detinjstva provela u bolnici. Na dijalizu ide svake noći i čeka transplantaciju bubrega i jetre. Njeno ime se, već dve godine, nalazi na prioritetnoj listi bolnice u Lionu, ali poziva nema.

"Mnogo je naporno, mnogo je teško. Kao što je rekla naša profesorka na dijalizi, da ide svako jutro u poslastičarnicu na iste kolače, baš bi joj dosadilo. Jetra joj je napravila problem, imala je neki poremećaj oksilata u jetri, pa je jetra upropastila i bubrege", kaže Anastasijina majka Milena Ždero.

Vlasnik donorske kartice, đakon Sava Ždero, kaže da dok mu se ćerka nije razbolela, nije ni razmišljao o značaju darivanja organa. Kaže da u narodu ima mnogo nedoumica o tome i da nas brine što ne znamo kome ide organ, da li će ga dobiti bogati koji mogu da plate, kao i trgovina organima.

"Smatram za svoju obavezu da pričam o tome, da ljude razuverim. U našem narodu ima mnogo paganskog odnosa prema telu. Ja sam od našeg vladike Lavrentija čuo slogan iz Španije, kada je rimokatolička crkva podržala transplantaciju organa: 'Ostavite organe na zemlji, nisu vam potrebni na nebu'. U jednoj rečenici je apsolutno rečeno sve", ističe đakon Sava.

Primerom episkopa šabačkog Lavrentija, prvog sveštenika Srpske pravoslavne crke koji je potpisao donorsku karticu i zaveštao organe, krenulo je i sveštenstvo šabačke eparhije.

Donorske kartice je potpisalo 35 sveštenika, čime su se priključili kampanji "Produži život".

Sveštenik Ilija Mitrić kaže da je cela misija crkve, zapravo, produženje života u večnosti. "Sada imamo priliku da pomognemo nekom da produži život i ovde na zemlji", kaže otac Ilija.

Sve crkve i tradicionalne verske zajednice u Srbiji podržavaju zaveštanje organa, ali isključivo radi očuvanja ljudskih života i kao vid dobročinstva.

Karticu, na kojoj piše da želite da zaveštate i darujete organe, i da u slučaju smrti oni mogu koristiti za lečenje drugih ljudi, uskoro će potpisati i veroučitelji u šabačkom kraju.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво