Pripreme za evakuaciju iz Libije

Državljani Srbije koji se nalaze u Libiji biće evakuisani čim se dobiju za to potrebne dozvole, rekao za RTS državni sekretar Mirko Stefanović. Niko od naših državljana koji su u nedelju uveče napadnuti u kampu kod Raslanalfa nije povređen. Grupa radnika u kampu nedaleko od Adždabije bez kontakta sa predstavnicima naše ambasade.

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je u saradnji sa "Jatom" obezbedilo potreban broj aviona za evakuaciju srpskih državljana koji se trenutno nalaze u Libiji, ali da se još uvek čekaju neophodne dozvole libijskih vlasti.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Mirko Stefanović, rekao je da bi avioni već sutra mogli da evakuišu naše građane.

Stefanović je ukazao da evakuaciju komplikuje to što niko ne može da napusti zemlju bez izlazne vize, ali je dodao da će Ministarstvo pokušati da sutra dobije te vize za naše radnike.

On je rekao da se računa i na alternativne puteve, odnosno, na koordinaciju sa Turskom, Francuskom i zemljama EU, kako bi se radnici evakuisali avionima tih zemalja.

Državni sekretar procenjuje da se u Libiji nalazi oko 700 građana Srbije, od kojih se po 300 nalazi u Tripoliju i Raslanalfu, a između 60 i 100 u Bengaziju.

Državni sekretar je napomenuo i da su po Libiji "rasute" manje grupe naših radnika koji rade za inostrane i libijske privatne firme i da predstavnici naše ambasade pokušavaju da dođu u kontakt sa svim našim građanima.

Stefanović je dodao da je situacija mnogo složenija nego što je bio slučaj prilikom evakuacije naših građana iz Tunisa i Egipta.

U Beogradu je formiran i krizni štab, sa ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem na čelu. Osim njega, u timu su ministar odbrane Dragan Šutanovac i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

Srpski državljani u Libiji dobro

Ranije danas stigle su informacije da je grupa naših radnika napadnuta u nedelju uveče u kampu kod grada Raslanalfa, ali je Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da niko od njih nije povređen i da njihova bezbednost nije ugrožena.

Prema rečima napadnutih radnika, naoružana grupa ljudi, ukrala im je vozilo i veliku sumu novca.

"Mi nemamo oružje, a očekujemo sledeći napad, da se vrate po ovo što nisu odneli", naveli su srpski državljani, tražeći pomoć od Srbije.

Radnici iz Srbije i u kampu kod Adždabije

U kampu Zujetina terminal, udaljenom oko 30 kilometara od Adždabije, nalaze se petorica radnika iz Srbije koji su zaposleni u austrijskoj firmi "Vaos".

Čitalac Miloš Tešić iz Bariča rekao je za Internet portal RTS-a da je u kampu, između ostalih, njegov otac Vitomir.

Osim njega, u kampu su i Siniša Salatić iz Novog Sada, Emil Dervišagić iz Pančeva, Zoran Šainović iz Zvečke i Mirsad Demić. U kampu se, prema njegovim rečima, nalazi oko 110 ljudi iz drugih država.

Vitomir, koji može da komunicira samo preko Skajpa, kaže da se u okolini kampa često čuju detonacije, a da su telefoni isključeni.

On kaže da su noćas u kamp ušle naoružane osobe, ali da ne zna da li je reč o vojsci režima ili pobunjenog dela. Navodi da su se oni kratko zadržali i da nisu nikoga dirali.

Vitomirov sin Miloš kaže za Internet portal RTS-a da radnici nemaju pasoše kod sebe, jer se oni verovatno nalaze u centrali firme u Tripoliju.

Srpski radnici koji su zaposleni u preduzeću "IMK", njih 210, radnici firme "Partizanski put", kao i 48 radnika firme "Jugoimport" bezbedni su i očekuju da se vrate u Srbiju, rečeno je RTS-u u sve tri kompanije.

Direktor "IMK" Dušan Radović rekao je za RTS da je ta firma zakupila avion "boing 737" i tražila dozvolu da sutra u 12 časova sleti u Libiju, ali da još čekaju dozvolu. On ponavlja da nema mesta panici i da je sve pod kontrolom.

Jedna državljanka Srbije rekla je ranije da imaju nalog da se zatvore i čekaju na evakuaciju.

"Stvarno je gadno, kod nas gori policijska stanica i niko je ne gasi. Telefoni ni mobilni više ne rade, ali nekako nam je pušten Internet", rekla je srpska državljanka.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво