Vojna vežba na Ušću

Povodom Dana Vojske Srbije, u Parku mira i prijateljstva u Beogradu održana vojna vežba "Ušće 2011". Prvi put predstavljene jedinice za učešće u mirovnim misijama UN. Prikazu osposobljenosti i opremljenosti Vojske prisustvovali najviši državni i vojni vrh Srbije.

Na beogradskom Ušću, u Parku mira i prijateljstva, izvedena vojna vežba osposobljenosti i opremljenosti Vojske Srbije "Ušće 2011", povodom obeležavanja 15. februara, Dana Vojske. Na manifestaciji je učestvovalo oko 1.000 vojnika, uz prisustvo državnog i vojnog vrha.

Visoke zvaničnike, pre početka vežbe, dočekala je Garda Vojske Srbije, postavljena pored crvenog tepiha, a prvi put za tu priliku bio je korišćen pirotski ćilim.

Pripadnici Vojske Srbije uspešno su izveli vežbu na Ušću, ocenio je načelnik Generalštaba VS, general-potpukovnik Miloje Miletić.

Po završetku vežbe, Miletić je rekao da je zadovoljan što je u Parku mira i prijateljstva bio prisutan veliki broj građana i istakao da to predstavlja još jedan dokaz poverenja naroda u svoju vojsku.

"Vojska Srbija građanima će se odužiti na adekvatan način", rekao je Miletić i naglasio da je na ovoj, u odnosu na prošlogodišnju vežbu, bilo angažovano znatno više vazduhoplova naših oružanih snaga.

Način obuke pokazuje da je vojska mnogo ozbiljnija i "da vežbe izvršava na ozbiljniji način", rekao je ministar odbrane Dragan Šutanovac, po završetku vežbe.

"Znam koliko je teško sve uvežbati, zato pohvaljujem angažovanje vojnika, a najzaslužnije ćemo da nagradimo", rekao je Šutanovac.

Zamenik premijera Ivica Dačić istakao je da bez jakog sistema odbrane i bezbednosti nema ni jake države. On smatra da bi vojska i policija češće trebalo da na taj način pokazuju šta sve poseduju "i da se time da jasna poruka da su vojska i policija u službi građana".

Operativne sposobnosti Vojske  

Na vežbi su učestvovale jedinice Specijalne brigade, Rečne flotile, Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, Vojne policije, Garde, jedinica Atomsko-biološko-hemijske odbrane (ABHO) i druge jedinice Vojske Srbije.

Prvi put javnosti su biti prikazane deklarisane jedinice za učešće u multinacionalnim operacijama Ujedinjenih nacija, odnosno motorizovana pešadijska četa, vod ABHO i vod vojne policije, koje se pripremaju od februara 2010. godine.

Profesionalni pripadnici Vojske prikazali su sposobnost reagovanja u slučaju napada na konvoj Ujedinjenih nacija.

Pripadnici specijalnih jedinica pokazali su boraličke veštine i obučenost u rukovanju hladnim oružjem. Na vežbi su padobranci VS prikazali svoju sposobnost iskakanja.

Pažnju je privuklo je dejstvo helikopterskih jedinica, kao i aviona, koji su izbacivali  "svetleće mamce", dok su na zemlji oslobađani taoci zaštićeni "dimnim zavesama".

U letačkom delu programa učestvovali su avioni "mig 29", "galeb G4", "lasta", "antonov AN26", kao i helikopteri "gazela", "gama" i "mi 8".

Prikaznoj vežbi prisustvovali su predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković, ministri odbrane Dragan Šutanovac i unutrašnjih poslova Ivica Dačić, načelnik Generalštaba VS Miloje Miletić i drugi predstavnici državnog i vojnog vrha, kao i predstavnici diplomatskog kora.

Vežba je završena akcijom prizemljivanja vojnih padobranaca iz transportnog helikoptera sa zastavama svojih jedinica.

Posle prikaza "Ušće 2011" posetioci su mogli da pogledaju defile vojnih zastava i replika pukovskih zastava i da pogledaju naoružanje pešadije, oklopnih jedinica i artiljerije u taktičko-tehničkom zboru. Na kraju vežbe intendanti su posetioce počastili vojničkim pasuljom.

Direktan prenos svečanosti RTS je prenosio na Drugom programu.

Број коментара 36

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво