Početak digitalizacija televizije

Prva faza digitalizacije televizijskog signala u Srbiji počela danas na Avali. Ministarka Jasna Matić rekla da je prva faza finansirana iz pristupnih fondova EU i sredstava Srbije. Digitalno emitovanje televizijskog signala u Srbiji počinje aprila 2012. godine.

Prva faza izgradnje mreže za digitalno emitovanje televizijskog signala u Srbiji, vredna više od 12 miliona evra, počela je danas na Avali kod Beograda. Ministarka za telekomunikacije Jasna Matić rekla je novinarima da će se prvi deo izgradnje finansirati sa 10,5 miliona evra iz predpristupnih fondova EU (IPA) dok je 20 odsto investicija Srbije.

Planirano je da digitalno emitovanje televizijskog signala u Srbiji počne 4. aprila 2012. godine, rekla je Matićeva i dodala da će to omogućiti bolji kvalitet slike, zvuka i uvođenjenja novih usluga.

Rok za emitovanje digitalnog signala usklađen sa rokovima koje je propisala EU, rekla je ministarka.

Ona je dodala da je za celokupan posao digitalizacije, koji uključuje izgradnju čitave mreže i naknade za postavljanje dekodera za oko 300.000 domaćinstava u Srbiji koja primaju socijalnu pomoć potrebno dodatnih 50 do 70 miliona evra.

Matićeva je rekla da još nije doneta odluka o načinu raspodele frekfencijskog spektra koji će biti oslobođen prelaskom na digitalno emitovanje signala, ali da će to biti rešeno i usklađeno sa pravilima koje će doneti EU.

Digitalizacija će "ulepšati i olakšati život"

Šef delegacije EU Vensan Dežer je rekao da će digitalizacija televizijskog signala omogućiti svim građanima Srbije da pored kvalitetnije slike dobiju mogućnost izbora titlova snimanja programa što će im "ulepšati i olakšati život".

Prema njegovim rečima, izgradnja mreže počela je na vreme, što bi trebalo da omogući početak digitalizacije u predviđenom roku.

Od sredstava EU, u okviru prve faze, biće obezbeđena oprema za 55 digitalnih predajnika, ali će za pokrivanje cele teritorije Srbije morati da se nabavi mnogo više predajnika, rekla je pomoćnica ministarke za telekomunikacije Irina Reljin, navodeći da je za opremu izdvojeno osam milioa evra, a 2,5 miliona evra za konsultanske usluge.

Strategijom za prelazak na digitalno emitovanje signala predviđeno je da Srbija na digitalnu televiziju pređe 4. aprila 2012. godine, da bi se uskladila sa rokom kada će to učiniti zemlje EU i regiona. Rok koji je postavila Međunarodna telekomunikaciona unija ističe 2015. godine.

Digitalizacija bi trebalo da omogući kvalitetniju sliku, povećanje broja programa koji se mogu emitovati kroz isti frekvencijski opseg i uvođenje dodatnih usluga, poput titlova, odloženog gledanja programa i elektronske trgovine.

Za prijem digitalnog signala potrebni su televizori koji podržavaju njegov prijem, ili takozvani set top boksovi, uređaji koji omogućavaju prijem digitalnog signala na starim televizorima. Građanima koji imaju satelitsku ili kablovsku televiziju takvi uređaji neće biti potrebni.

Strategija digitalizacije je usvojena 2009. godine. Nacrt Pravilnika o prelasku na digitalnu televiziju je završen i sada se čekaju odgovor na primedbe Republičke radiodifuzne agencije.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво