Zlatna groznica u Homolju

Posle otkrića zlata u okolini Žagubice, toj nerazvijenoj opštini otvaraju se nove mogućnosti. Otvaranje rudnika privuklo bi investitore, što bi stvorilo nova radna mesta.

Kanadska kompanija "Avala resurs" otkrila je zlato, u brdima oko sela Laznice, u opštini Žagubica. U uzorku uzetom sa jedne od bušotina na lokaciji Korkan, utvrđeno je prisustvo zlata od 4,3 grama po toni rude, saopštila je ta kompanija.

Zlato se, međutim, ne nalazi odmah ispod površine, već mnogo dublje, a pojedine bušotine išle su i do dubine od 250 metara. Iako do eventualnog otvaranja rudnika može proći mnogo vremena, stanovnike Žagubice je vest o zlatu obradovala.

"Naša opština je nerazvijena. Od privrede ništa ne radi. Sela su opustela, jer je mnogo ljudi otišlo u inostranstvo. Otvaranje rudnika značilo bi i nova radna mesta, puteve, prosperitet za ceo kraj", kaže predsednik Opštine Žagubica Dragi Damnjanović.

Zlato utiče na živote ljudi, gde god da se pojavi, ali meštane homoljskih sela za sada ne trese zlatna groznica. Staniša Ćosić iz Laznice na svom imanju ima dve bušotine. Da li je baš tu pronađeno zlato, ne zna.

"Sad svi pričaju da smo mi najbogatiji ljudi, jer hodamo po zlatu, ali mi to još ne znamo, nismo ga videli", nepoverljiv je Staniša.

Pojas sedimenata u kojima je sadržano zlato dug je više od 20 kilometara i širok oko osam, a proteže se od Crnog Vrha prema Majdanpeku i najvećim delom zahvata opštinu Žagubica. U RTB-u "Bor" kažu da bi bilo najisplativije da se ruda prerađuje u njihovim topionicama.

Meštani Laznice, sela najbližeg potencijalnom rudniku zlata, kažu da je još rano za radovanje, a neki strepe i da će razni tragači za zlatom početi da im prekopavaju imanja.

"Mi smo još uvek oprezni u vezi sa ovim informacijama. Jedna lasta ne čini proleće. Ovi iz 'Avale' i dalje buše po okolnim brdima. Šta će biti, videćemo", kaže Damnjanović.

Kompanija "Avala resurs" nastavlja istraživanja u okolini Žagubice, a od narednih rezultata umnogome će zavisiti i budućnost tog prelepog, ali nerazvijenog kraja Srbije.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво