Studenti najavili radikalnije proteste

Studenti koji zahtevaju da svima koji su ostvarili 48 ili više bodova bude plaćena školarina najavili radikalizaciju protesta i štrajkove glađu. Država i dalje tvrdi da novca nema dovoljno.

Predstavnici studenata koji zahtevaju da se školuju o trošku budžeta po sticanju 48 poena, najavili su radikalizaciju protesta i štrajkove glađu, s obzirom na to da se ni danas nisu sastali sa ministrima prosvete, ekonomije ili finansija.

Član Organizacionog odbora studenata Nenad Uzelac rekao je agenciji Beta da nezadovoljni studenti neće ponovo protestovati blokiranjem ulica i okupljanjem ispred ministarstava, već da će protesti ići u smeru krajnje radikalizacije.

"S obzirom na to da ni danas nismo imali priliku da iznesemo svoje zahteve nadležnim ministrima, već samo pomoćniku ministra prosvete Slobodanu Jaukoviću, odustaćemo od dosadašnjeg načina štrajka i pokušati da naš problem rešimo radikalnijim merama, pa i štrajkom glađu", rekao je Uzelac.

Kako je naveo, predstavnici studenata, u više navrata, nisu naišli na razumevanje nadležnih, a ponašanje pomoćnika ministra, Jaukovića, ocenio je kao krajnje bezobrazno, zato što je, prema rečima Nenada Uzelca, poručio studentima da novac za finansiranje svojih studija traže od Miškovića i Obame.

Protestna šetnja

Nezadovoljni studenti su se ranije danas okupili na platou ispred Filozofskog fakulteta, odakle su krenuli u protestnu šetnju, posle koje su blokirali saobraćaj u Ulici Kneza Miloša ispred zgrade Vlade.

Osnovni zahtev studenata, koji su nekoliko puta iznosili nadležnima u Ministarstvu prosvete, jeste da svim akademcima sa 48 do 60 bodova bude plaćena školarina, ali da taj teret ne bude isključivo na Vladi, ili na fakultetima, već da zajedno učestvuju u plaćanju troškova školovanja.

Ministar Žarko Obradović, na zahteve studenata, odgovorio je da Ministarstvo nema para da svakom studentu plati školarinu.

"Studenti treba da shvate da novac nikuda nije otišao iz visokog obrazovanja, nego ga nema dovoljno, da oni treba zajedno sa fakultetima da nađu način da se reši njihovo pitanje", rekao je Obradović.

Zahteve Ministarstvu i Vladi postavili su, pored studenata Univerziteta umetnosti, akademci Geografskog fakulteta, Fakulteta političkih nauka, Visoke elektrotehničke škole i Visoke poslovne škole.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво