Meso lošeg kvaliteta

Mesa vrhunskog kvaliteta u Srbiji ima malo, a u mesnim prerađevinama još manje, pokazuje ispitivanje Pokreta za zaštitu potrošača Beograda. O lošem kvalitetu mogu da svedoče fizičke osobine proizvoda, ali i preniska cena i mesto na kome je kupljen.

Za razliku od drugih namirnica, mesa u Srbiji ima dovoljno. Mesa vrhunskog kvaliteta, međutim, ima malo, a u mesnim prerađevinama još manje, pokazalo je ispitivanje Pokreta za zaštitu potrošača Beograda.

Često se dešava i da potrošači nemaju potpune informacije o kvalitetu proizvoda koji se prodaje.

"Jedan deo tih proizvoda, oko petnaest procenata, ne ispunjava zahteve u pogledu kvaliteta, bilo da je u pitanju boja, konzistencija, miris, ukus ili tekstura tih proizvoda. Najveći broj proizvoda je osrednjeg kvaliteta", ističe profesor Veterinarskog fakulteta Ilija Vuković.

Posle nedavnog ispitivanja, koje je pokazalo da u nekim mesnim prerađevinama ima najmanje onoga čega bi trebalo da ima najviše, nadležni kažu da se mora znati ko radi dobro, a ko loše.

"Nema opravdanja ni za jednog proizvođača koji radi loše. Biće mu ukinuta licenca i zabranjena proizvodnja", kaže direktor Uprave za veterinu Zoran Mićović.

Odgovornost za neispravno meso na trpezi snose i građani, smatra direktor republičke Uprave za veterinu. On upozorava da je važno da se meso kupuje na proverenim mestima i da preniska cena govori da nešto nije u redu sa proizvodom. Ipak, ni cena nije garancija kvaliteta.

"Nivo kvaliteta i nivo cena iste vrste proizvoda naših proizvođača ne idu pod ruku. Imamo situaciju da su proizvodi vrlo visokog kvaliteta, po ceni znatno nižoj od onih koji su u donjoj zoni kvaliteta", ističe Petar Bogosavljević iz Pokreta za zaštitu potrošača.

Pri kupovini ne bi trebalo da se rukovodimo reklamama. Proizvod koji se mnogo reklamira obično nema kvalitet koji potrošač očekuje, poručuju iz Pokreta za zaštitu potrošača.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво