Povratak na selo

Selo Vrmdža kod Sokobanje, poslednjih godinu dana privuklo 10 parova iz zemlje i inostranstva, koji su odlučili da se ispod južnih obronaka Rtnja trajno nasele.

Poslednjih godinu dana, selo Vrmdža kod Sokobanje privuklo je 10 parova iz zemlje i inostranstva, koji su odlučili da se ispod južnih obronaka Rtnja trajno nasele.

Netaknuta priroda u okolini Sokobanje privukla je De Marki Luča, da posle 62 godine života u Veneciji, napusti Italiju i postane žitelj Vrmdže. Kupio je napušteno imanje, šumu, zasadio baštu i sa suprugom stekao u selu mogo prijatelja.

Za kratko vreme petnaestak kuća dobilo je nove vlasnike. Obnovljene su dotrajale čatmare, zasejane njive, pa je Vrmdža, koja je od Sokobanje udaljena desetak kilomatara oživela. U njoj danas živi 700 osoba.

U lokalnoj crkvi Svete Trojice nedavno je, posle mnogo godina bilo i krštenje bebe, čiju su se roditelji iz Amerike doselili u Vrmdžu.

Bračni par Prvulović, Sandra, rodom iz Subotice i Srđan, rođeni Beograđanin, pre godinu dana su život u glavnom gradu zamenili životom na selu. Na novom imanju su od ambara i starinske kuće, u kojoj nije bilo vode i kanalizacije, napravili atraktivne apartmane za turiste koji vole seoski turizam.

Uredili su dvorište ispod samog Latinskog grada i meštanima pokazali da uz malo truda može da se dobro privređuje.

Vlasnike registrovanih domaćinstava upoznali su sa prednostima organske proizvodnje hrane i sa pojedincima krenuli u novi posao.

Turistima je Vrmdža još uvek nepoznata destinacija. Osim obronaka Rtnja, na čijim padinama raste rtanjski čaj, lokalni vodiči nude i posetu izletištima na Latinskom gradu, odlazak na prirodno Vrmdžansko jezero, kao i posetu izvoru Vrmdžanske reke, jednom od brojnih izvorišta, po kojima je i selo nazvano "Vrm"- mesto sa mnogo izvora, reka i pritoka. Lokalno stanovništvo i danas kaže da iz oblaka "vrne" kiša i da treba "navrnuti" vodu.

Uz privatni smeštaj, stanodavci turistima nude domaću hranu, kravlje, ovčje i kozje mleko, kačkavalj sa grančicama rtanjskog čaja, rtanjsko jagnje i jare u crepulji.

Za ljubitelje ekstremnih sportova uređene su staze, a za paraglajderiste brojni tereni.

Berači lekovitog bilja su najčešći gosti Vrmdže, jednog od retkih sela u Srbiji koje, zahvaljujući pridošlim parovima beleži porast stanovništva.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво