Mensin program za darovite

Jedan od najboljih programa u Evropi za otkrivanje darovite dece, prema oceni Pedagoškog fakulteta u Ljubljani, jeste Mensin "NTC sistem učenja". Kod nas se primenjuje u vrtićima i školama od prošlog septembra.

I ove godine, Mensin skup na Paliću bio je posvećen darovitosti. Govorilo se o njenim emocionalnim i ekonomskim aspektima i o novom sistemu učenja koji je osmislio "Mensin Nikola Tesla centar", a koji razvija kreativnije ramišljanje, otkriva darovitu decu i podstiče njihov razvoj.

Darovitost podrazumeva jednu ili nekoliko natprosečno razvijenih sposobnosti i osobina koje uz podsticajnu sredinu i lično angažovanje omogućuju pojedincu izuzetno postignuće u jednoj ili više aktivnosti. Daroviti su resurs svake nacije.

Za sada jedan od najboljih programa u Evropi za otkrivanje darovite dece, prema oceni Pedagoškog fakulteta u Ljubljani, jeste Mensin "NTC sistem učenja". Kod nas se primenjuje u vrtićima i školama od prošlog septembra.

"Već imamo neke rezultate posle 1400 učitelja koji su završili ovaj seminar, tridesetak škola koje su se uključile i nekih dvadesetak vrtića. Deca su kreativnija, čini mi se da mnogo bolje napreduju i u pamćenju lekcija i u svemu onome što bi trebalo da zapamte", rekao je Uroš Petrović, koautor ""NTC sistema učenja" i predsednik Mense Srbije.

Program je preuzelo i 12 evropskih zemalja.

"Slovenija je jedna od prvih zemalja koja je uvela NTC sistem učenja i u Mensi Slovenije potpirano ovaj sistem jer svako dete ima neke talente, darovitost koja je dobro da se znaju, tako možemo otklanjati i socijalne probleme, jer se deca lakše pronađu, gde su i šta su, mogu biti puno zadovoljniji u životu", kaže Matjaž Podmišljak, predsednik Mense Slovenije.

Krajnji cilj NTC programa, učenja kroz igru jeste podizanje nivoa znanja. Pravi rezultati videće se možda za dvadeset godina, ali važno je krenuti na vreme.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво