Ruševine i posle 11 godina

Jedanaest godina posle bombardovanja u centru Beograda i dalje ruševine. Država nema sredstava za obnovu, a sa ekonomskom krizom teže će se i jeftinije prodavati.

Vojni i policijski objekti u centru Beograda, porušeni u NATO bombardovanju još su u istom stanju. Nalaze se na najskupljim lokacijama na kojima bi mogli da se izgrade hoteli ili poslovne zgrade.

Porušene zgrade u jednoj od centralnih ulica u Beogradu, Ulici Kneza Miloša, predstavljaju atrakciju za mnogobrojne turiste.

"One su tu da ljude i dalje podsećaju da je bio rat pre nešto više od deset godina. To ne bi trebalo da se zaboravi. Mislim da zbog toga izgled zgrade nije do sada ni promenjen, ruševine nisu sklonjene, sve je kako je i bilo", kaže jedan strani turista.

Dva razorena zdanja zgrade nekadašnjeg Generalštaba preko puta Vlade Srbije dobila su oznaku spomenika kulture 2005. godine, što znači da se spoljni izgled mora vratiti u prvobitno stanje, a to, kažu stručnjaci, ekonomski nije isplativo, a oni za sada nisu na prodaju.

"Zgrade generalštaba u ovom trenutku nisu u master planu i nema pomaka u smislu rešavanja šta će u budućnosti biti od tih objekata", kaže potpukovnik Aleksandar Ilić iz Uprave za infrastrukturu Ministarstva odbrane.

Pre tri godine zgrada nekadašnjeg Saveznog MUP-a prodata je za 30 miliona evra izraelskoj kompaniji "Plaza centri". Najavljivana je izgradnja poslovnog centra sa hotelom sa pet zvezdica, ali do danas ništa nije urađeno.

Ljudi koji žive pored ruševina očekuju da se one barem raščiste.

"Vrlo je deprimirajuće živeti čitavu deceniju u ovoj situaciji, sve je obraslo u korov, sve je zapušteno", kaže Srboljub Jovanović, koji stanuje blizu porušenog objekta.

U kompaniji "Plaza centri" rečeno nam je čekaju građevinsku dozvolu. Najavljuju velika ulaganja i otvaranje više od 2.500 radnih mesta. Visokih objekata, kao planirani hotel, nije bilo u Beogradu, pa nisu ni bili planski pokriveni, a u toku je izrada studije o tome.

"Na ovoj lokaciji, prema generalnom planu, svi objekti koji su viši od 12 spratova ne bi se mogli graditi, ali studijom visokih objekata obuhvaćeni su objekti koji bi trebalo da budu visoki i do 30 spratova", kaže Dejan Vasović gradski arhitekta Beograda.

"Stav grada Beograda je da bi svi objekti koji su, nažalost, bili bombardovani trebalo da se rekonstruišu i da se izgrade novi objekti na tim mestima", ocenio je Vasović.

I dok se ne zna koliko će dugo ruševine u Kneza Miloša još biti simbol Beograda ohrabruje to što je ove godine završena obnova još dve zgrade: Starog Generalštaba, u ulici Kneza Miloša, i nekadašnjeg vojnog objekta, a sada Doma sudova u Nemanjinoj ulici.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво