Predlog za bolju administraciju

Studenti iz dijaspore posle tri sedmice prakse u ministarstvima Vlade Srbije predali su izveštaj premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću o tome kako bi trebalo unaprediti rad državne uprave.

Studenti iz dijaspore, koji su u okviru projekta "Upoznaj državu Srbiju" tokom poslednje tri nedelje pohađali praksu u ministarstvima Vlade Srbije, predali su predsedniku vlade Mirku Cvetkoviću izveštaj o svom boravku i radu u ministarstvima.

Studenti su izneli u izveštaju viđenje funkcionisanja državne uprave i dali predlog unapređenja rada resornih ministarstava.

Premijer Cvetković je rekao da očekuje da će u izveštaju naći dobre ideje za unapređenje rada državne administracije, kao i da će studenti iz dijaspore i dalje pokazivati interesovanje za događaje u Srbiji.

"Srbija je zemlja u tranziciji, što znači da je zemlja u promenama, ne samo ekonomskog, već celog društvenog sistema, uključujući državnu upravu", istakao je premijer.

Podsetio je da su pre godinu dana uvedene elektronske sednice Vlade, kao i da je uveden ellektronski portal koji građanima i privredi omogućava da naručuju potrebna dokumenta preko Interneta.

Predsednik Saveza  studenata Milutin Stanisavljević istakao je da su mladi koji studiraju u inostranstvu projektom "dobili šansu da uče o funkcionisanju državne uprave" i tako stvore temelj za buduću praksu u državnoj administraciji.

Ministar za dijasporu Srđan Srećković istakao je da je u Nacionalnoj strategiji razvoja odnosa između dijaspore i Srba u regionu i matice veoma važan segment stvaranja uslova za održiv povratak svih obrazovanih mladih ljudi iz inostranstva.

"Srbija polako, ali sigurno postaje stabilna zemlja koja se ekonomski, i pored svih teškoća, razvija i hvata korak sa modernim svetom", rekao je Srećković i dodao da mladi mogu da budu sigurni da će Srbija biti "mirno mesto za njih".

Istakao je i da će vlada nastaviti sa konkretnim projektima pružanja podrške mladim koji žive u inostranstvu kako bi oni, kako je naveo, razmislili da se vrate u Srbiju.

Srećković je ocenio da je projektom "Upoznaj državu Srbiju" poslata poruka da budućnost Srbije pripada mladima koji žive u Srbiji, ali i onima iz dijaspore.

"Mladi koji su doneli odluku da leto provedu na praksi u ministarstvima pokazali su koliko im je stalo do Srbije", rekao je Srećković.

On je istakao da su mladi pokazali da svoja znanja stečena na prestižnim univerzitetima u inostranstvu žele da ulože u Srbiju i time daju doprinos da država postane moderna i demokratska.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво