Novi avioni za Vojsku Srbije

Uprkos krizi, Vojska Srbije, prvi put u poslednjih 30 godina, kupuje nove avione. Do kraja 2010. godine, uz četiri domaća školska aviona, planirani i najsavremeniji višenamenski borbeni lovci. Oprečni stavovi ekonomista i vojnih stručnjaka o kupovini aviona.

Do kraja godine, srpsko vojno vazduhoplovstvo dobija prva četiri domaća školska aviona "lasta-95" iz pančevačke fabrike "Utva".

To će biti prve nove letelice, u poslednje tri decenije, koje Vojska kupuje. I pored ekonomske krize, Vojska Srbije planira da kupi i nove, najsavremeneije višenamenske borbene avione.

Konkretne ponude dostavljene su svim značajnijim svetskim proizvođačima.

Taktička studija koja definiše potrebe Srbije za novim višenamenskim borbenim avionima izrađena je još 2008. godine.

Početkom ove godine, poslati su zahtevi za informacijom Sjedinjenim Državama za avione "fantom F16" i "fantom F18", švedskoj za "gripen", Francuskoj za "rafal", Evropskom konzorcijumu za "jurofajter" i Rusiji za avione "mig 29 M" i "suhoj 30".

"Potreba za nabavkom višenamenskog borbenog aviona je definisana potrebom, pre svega, da mi kao država štitimo svoj suverenitet, odnosno kontrolišemo svoj vazdušni prostor i da zajedno sa ostalim zemljama koje u Evropi, takođe, štite svoj vazdušni prostor, budemo ravnopravni partneri", kaže komandant Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general Ranko Živak.

U planu je i modernizacija aviona "galeb G4", kako bi se i obuka pilota prilagodila novom avionu.

"Letelo je već nekoliko naših pilota na avionima "fantom F16". I ja sam imao tu sreću da letim u vazduhoplovnoj bazi u Ohaju, u Springfildu. To je, svakako, za nas jedno veliko iskustvo, da vidimo upravljanje tim savremenim avionima i smatram da naši piloti neće imati nikakav problem u savladavanju tog aviona, koji god da je", kaže potpukovnik Milan Majkić, načelnik Štaba 204. avijacijske baze.

Neophodnost modernizacije borbenih aviona

Mađarska se, na primer, opredelila za švedski "gripen", a ugovor vredan oko milijardu evra najvećim delom pokriven je industrijskom kompenzacijom.

Austrija je izdvojila milijardu i 600 miliona evra za avione "jurofajter tajfun". Poljska je od Amerike kupila 48 novih aviona "fantom F16" za oko 4 milijarde dolara, a više od 60 odsto platila je robnom razmenom.

"Sa jedne strane, ruski avioni su jeftiniji, ali Rusi očekuju konkretan novac. S druge strane, na zapadu su avioni skuplji, ali su mogući pregovori o industrijskoj razmeni, a to je, zapravo, u ovom trenutku, jedini pravi način kako da se plati avion", kaže Aleksandar Radić, vojni analitičar.

Dok ekonomisti postavljaju pitanje koliko je, u ovom trenutku, za prezaduženu Srbiju, opravdano kupovati vojne avione, vojni stručnjaci, ipak, smatraju da je investicija u vojno vazduhoplovstvo opravdana.

Upozoravaju da bi, u suprotnom, bile potrebne decenije da se ono ponovo stvori i da naša zemlja nije toliko mala da ne treba da ima svoje vazduhoplovstvo.

Vojska Srbije sada ima stotinak aviona, od čega jedna trećina nije u letnom stanju. Za dve godine, isteći će resursi i za 14 aviona "mig 21", umesto kojih treba da se kupe novi avioni. Trebalo bi da država za to izdvoji oko milijardu dolara.

Број коментара 97

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво