Sa šest i po u školu

Svako dete koje ima šest i po godina, po novom Zakonu o osnovnom obrazovanju, mora da krene u školu. Za odlaganje polaska u prvi razred nije više dovoljno samo mišljenje psihologa.

Novi zakon o osnovnom obrazovanju nalaže da svako dete koje ima šest i po godina - mora da krene u školu. Tu stavku moraće da poštuju i sve predškolske ustanove, pa decu tog uzrasta ne smeju da primaju u vrtić.

Nadležni kažu da za odlaganje polaska u prvi razred nije više dovoljno samo mišljenje psihologa. Ukoliko ne pošalju dete u školu, prema novom zakonu, roditelji plaćaju kaznu od 5 do 25 hiljada dinara.

Polazak u školu, jedan od najuzbudljivijih trenutaka u životu a za mnoge roditelje čija deca nemaju punih sedam godina, postao je teška glavobolja.

"Kada smo bili na testiranju u školi nama je psiholog rekao da je naše dete nezrelo za školu, međutim u vrtiću kažu da po novom Zakonu mora u školu i da ga od prvog septembra neće primiti. Žalili smo se pa ćemo videti", navodi roditelj predškolskog deteta.

Ima i onih roditelja čija deca čak nisu prošla ni pripremni program u vrtiću, koji je po zakonu obavezan. Ipak, po tom istom zakonu i oni će morati u školu.

"Mislim da to nije u redu da nas dovode pred svršen čin, da nam ispisuju decu iz vrtića, da nam postavljaju ultimatum. Više ništa nije bitno - bitno je samo da će deca imati šest i po godina u septembru i da moraju u školu", smatra drugi roditelj.

Školski psiholozi, kažu da je negodovanje roditelja opravdano. Prerani polazak nezrelog deteta u školu može da izazove strah od neuspeha pa i odbojnost prema učenju.

"Samo dete primećuje oko sebe decu koja s lakoćom rešavaju zadatke, a ono ne može. Imam iskustvo kolege kome je na testiranje došlo dete koje ne zna da izgovori 17 glasova. Prema novom zakonu i ono mora u školu - ako ne zna da ih izgovori - ja mogu da pretpostavim kakve će probleme imati, kako će naučiti da čita, piše, da komunicira sa drugom decom", ističe Vesna Janjević-Popović školski psiholog.

U ministarstvu imaju objašnjenje. Testiranja koja rade psiholozi ne služe za odlaganje škole već da bi učitelj bolje upoznao svako dete koje dolazi u njegov razred.

Intelektualna zrelost je, kažu jedini kriterijum, a budući prvaci mogli bi da budu još mlađi.

"To će se desiti u narednih deset godina da spuštamo polazak dece za godinu dana ranije - da deca kreću u školu sa pet i po do šest godina u školu. Mi imamo specijalne škole za decu koja ne mogu da prate normalnu nastavu ali mi nemamo specijale škole za emotivno i socijalno nezrelu decu. Škola je mesto za takvo sazrevanje, oni neće sazreti pored bake i deke, mame i tate, već pored svojih vršnjaka i to je nešto što radi ceo svet", navodi Želimir Popov iz Ministarstva prosvete.

Škola nije vojska i nema mesta tolikom roditeljskom strahu smatraju u Ministarstvu prosvete.

Zaposleni u školama su, tvrde prošli posebne obuke za osposobljavanje za rad i sa decom kojima je potrebna posebna podrška.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво