Reke se povlače, šteta velika

Reka Jadar i njene pritoke se povlače. Međutim, još uvek nije moguće proceniti štetu. Reka Ub se povukla u korito, ali je oko stotinu kuća pod vodom. U opštini Nova Crnja, podzemne vode poplavile obradive površine. Ministar Dragin obećao olakšice za poljoprivrednike.

Vodostaj manjih reka na području Valjeva, Loznice, Šapca i Kraljeva opada, a na Savi i Dunavu uzvodno od ušća, na snazi su mere vanredne odbrane od poplava, jer je nivo porastao za četiri centimetra više nego sinoć.

U lozničkom kraju, reka Jadar i njene pritoke se povlače. Tokom jučerašnjeg dana, najkritičnije je bilo u donjem toku, gde su popustili nasipi.

Nema preciznih podataka o eventualnoj šteti, pa će Komisija za procenu štete tek naredne nedelje napraviti izveštaj. Na tom poslu formirane su tri radne grupe.

Pod vodom je više od 100 domaćinstava i preko 1.800 obradivih površina. Iz gradskog budžeta dobija se pomoć, ali stanovnici tog kraja naglašavaju da je neophodna pomoć države.

U lozničkom kraju saobraćaj se normalizovao, iako se na putu nalazi mulj, a putevi su oštećeni. Juče je bilo i problema sa strujom, ali su tokom dana sitniji kvarovi otklonjeni.

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović kaže da su aktivirane sve snage kako bi se šteta nastala zbog poplava sanirala.

"Aktivirali smo Higijensko-epidemiološku službu Zdravstvenog centra u Loznici kako bi se sprečila eventualna epidemija", rekao je Petrović.

Olakšice za poljoprivrednike 

Podzemne vode, koje su se izlile u poslednjih pet dana, zahvatile su oko 30.000 hektara u Srednjem Banatu.

U opštini Nova Crnja, podzemne vode su se izlile na 60 odsto ukupnih obradivih površina. Šteta je velika. Iako je vreme za početak žetve pšenice, na ovom području gotovo da je i neće biti. Useve je prvo uništio grad, a zatim podzemne vode.

Ministar poljoprivrede Saša Dragin obišao je poplavljena područja u vojvođanskim opštinama Nova Crnja, Žitište i Sečanj.

Dragin je istakao da će Ministarstvo, imajući u vidu ekonomske mogućnosti poljoprivrednih proizvođača, korisnika sistema za odvodnjavanje i štete usled poplava, predložiti na sledećoj sednici Vlade Srbije da vodoprivredna preduzeća "Srbijavode", "Vode Vojvodine" i "Beogradvode" poljoprivrednike, kojima je potopljeno više od trećine zemljišta, oslobode plaćanja naknade za odvodnjavanje za ovu godinu.

Predsednik Opštine Nova Crnja, Pera Milinkov, kaže da je ukupna površina obradivog zemljišta opštine 26.000 hektara, a da je poplavljeno više od 14.000 hektara. Milinkov štetu procenjuje na preko 750 miliona dinara.

Obilne padavine u kikindskoj opštini i podzemne vode poplavile su preko 60 odsto parcela i potpuno uništile useve. Na pojedinim oranicama voda dostiže visinu od jednog metra, tako da od žetve neće biti ništa, procenjuju poljoprivrednici.

Zato je njih oko stotinu zatražilo od lokalne samouprave da se na području te banatske opštine proglasi elementarna nepogoda.

Ub u koritu, kuće poplavljene

Zbog izlivanja reka, i u opštini Ub je vanredna situacija. Reka Ub se povukla u korito, ali je oko stotinu kuća pod vodom. Najteže je u selima Crvena Jabuka, Milorci i Bogdanovica, a stotinak kuća u Ubu ugrožavaju podzemne vode.

Neprohodni su putevi Ub - Beograd i Ub - Šabac preko Debrca. Voda iz seoskih bunara nije za piće, pa se stanovništvo snabdeva iz cisterni. Na terenu su ekipe koje raščišćavaju mulj i blato, a Zavod za javno zdravlje u Valjevu počeo je dezinfekciju domaćinstava.

Probleme stvara Tamnava i njena pritoka Gračica. Poplavljeno je više od 5.000 hektara oranica.

Voda iz vodovoda i seoskih bunara nije za piće, a zbog izlivanja Tamnave u prekidu je saobraćaj na putu Ub-Šabac preko Debrca. Na Savi i Dunavu uzvodno od ušća kod Beograda, na snazi je vanredna odbrana od poplava.

U selu Katrga kod Čačka, nabujala rečica Žutaja poplavila 30 domaćinstava, više od 50 hektara obradivog zemljišta i oštetila lokalne puteve.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво