Najpopularnija srpska imena

Tradicionalna srpska imena kao što su Petra, Đurđa, Jakov, Nikola, još uvek u modi. Međutim daju se i neobična imena poput Vodan, Narta, Oprolećovana, Kiša...

Petra, Đurđa, Jakov, Damjan, to su samo neka od imena koja roditelji daju svojim mališanima. Za razliku od ranijeg perioda kada su se "vrtela" dva-tri ustaljena imena poput Luke, Filipa ili Marka, roditelji su danas, reklo bi se, mnogo kreativniji.

Međutim bilo je i slučajeva kada je matičar morao da odbije da detetu da ime zbog koga bi u budućnosti mogao da ima problema.

"Uprkos insistiranju roditelja matičar ima ovlašćenje da detetu ne upiše pogrdno ime. Imali smo par koji je hteo da, pored imena deteta, doda drugo ime - Prkosna, ali je matičar odbio taj zahtev", kaže Milena Kragić matičar opštine Zvezdara.

Ona je dodala da pripadnici romske manjine uglavnom više vole strana imena - Romeo, Denis, Medina, Muhamed, a da Romi sa Kosova i Metohije biraju albanska imena i uopšte se ne trude da ga usklade sa ovdašnjim uslovima i prilikama u kojima dete živi.

Poznat je slučaj iz opštine Stari grad, gde je matičar odbio zahtev bračnog para koji je želeo da svom detetu podari ime Petar Drugi. A u Opštini Savski venac nedavno su roditelji tražili da se njihovo dete u matične knjige upiše kao Obilić.

"Iako smo posavetovali roditelje da to ime nije u interesu deteta, kao i da nije u skladu sa običajima sredine, stranka je insisitirala i to ime je upisano", rekla je šef Odseka za lična stanja građana te opštine Milica Novaković.

Da se detetu ne sme dati pogrdno ime ili ime koje nije u skladu sa običajima sredine, propisano je i Porodičnim zakonom, a, kako je praksa pokazala, takvih slučajeva ima malo, precizirala je Novaković i istakla da su u Opštini Savski venac, upisana samo "neobična" imena poput Vodan, Narta, Oprolećovana, Kiša.

"U Srbiji nije uobičajeno da je ime duže od dve reči, mada to zakon nije zabranio, jer možete dati detetu ime od tri reči, ali sa prezimenom to su ukupno četiri reči, pa su roditelji u zakonskoj obavezi da se izjasne kojim će se ličnim imenom dete služiti u pravnom saobraćaju", objasnila je Novaković.

Svaka osoba starija od 15 godina može da promeni svoje ime i prezime, bez ičije saglasnosti, pri čemu je dužna da matičnoj službi dostavi krštenicu, uverenje o državljanstvu, potvrdu da nije osuđivano i uverenje da je izmirio porez.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво