Jednako obrazovanje za sve

U Osnovnu školu "Aleksa Dejović" u Sevojnu ide četvoro dece obolele od cerebralne paralize. Zahvaljujući projektu "Uključivanje u obrazovanje dece sa teškoćama u razvoju", mališani imaju šansu da se socijaliziju, ali i napreduju.

Četvoro dece obolele od cerebrelne paralize ide u Osnovnu školu "Aleksa Dejović" u Sevojnu. Zahvaljujući projektu "Uključivanje u obrazovanje dece sa teškoćama u razvoju", koji se primenjuje u školi, ti mališani imaju šansu da se kroz druženje i redovno učenje sa ostalom decom, socijaliziju, ali i napreduju.

Projekat sprovodi organizacija MIDVEJ, a podržava ga američka agencija za međunarodni razvoj USAID.

Odeljenje IV/4, osnovne škole "Aleksa Dejović" iz Sevojna, ima 29 đaka. U prvoj klupi sedi Pavle, koji kaže, ne voli doktore, ima želju da bude pilot i da upozna teniserku Jelenu Janković.

I Pavle i njegov drugar Dule, boluju od cerebralne paralize. Obojica idu u četvrti razred, miljenici su u odeljenju i imaju tu sreću da redovno pohađaju časove sa svojim vršnjacima.

"Imaju priliku da se socijalizuju, ako ne da napreduju u ostalim znanjima. Dule ima poteškoća u radu, loša mu je motorika, loše govori ali se jako dobro socijalizovao i snašao među decom svog uzrasta", rekla je Duletova majka Vera Krajnc.

Projekat omogućava deci sa teškoćama u razvoju da napreduju, učeći i družeći se sa ostalom decom. To je ujedno i prvi korak ka otklanjanju predrasuda, kojima su često izloženi.

Psiholog i koordinatorka projekta Radica Blagojević rekla je da je socijalno sazrevanje i osamostaljivanje bitno za razvoj samopoštovanja i sugurnosti, samopouzdanja deteta i dodala je da je jako bitna dobit na emocionalnom polju i kod roditelja i kod deteta.

"Roditelji se rado uključuju u razne aktivnosti određeni ne mogu da realizuju i sprovode aktivnosti bez podrške okoline, a i lokalne zajednice", rekao je Predrag Bakić iz Udruženja invalida cerebralne i dečije paralize.

Bakić je istakao da je veoma bitno da se pokrene proces podrške uključivanja tih lica u normalne tokove života.

Na ovaj način, pomaže se deci, njihovim roditeljima, ali i podiže svest zajednice o značaju uključivanja u redovno obrazovanje. Osnovna škola "Aleksa Dejović" iz Sevojna, može da posluži kao dobar primer drugima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво