Hipertenzija sve češća kod mladih

Više od dva miliona ljudi u Srbiji pati od visokog pritiska. Hipertenzija sve češća kod mlađe populacije.

Procenjuje se da u Srbiji ima više od dva miliona stanovnika sa hipertenzijom.

"Sati provedeni pred kompjuterom i televizorom, i slabije kretanje uticali su da ta pojava postane sve prisutnija i kod srednjoškolaca i studenata", kaže doktorka Vesna Stojanov iz Kliničkog centra Srbije i podseća na značaj prevencije kako bi se sprečio nastanak većih zdravstvenih problema.

Dr Stojanov je naglasila da, kada se hipertenzija udruži sa drugim faktorima rizika, mogu nastati veliki zdravstveni problemi, pa tako osobe sa povišenim krvnim pritiskom šest do sedam puta češće dobijaju infarkt mozga, a češće i infarkt srca.

Predsednik Udruženja za hipertenziju Srbije Dragan Lović upozorio je na činjenicu da je visok krvni pritisak faktor rizika za nastanak mnogih bolesti i podsetio da je Srbija po bolesti krvnih sudova i srca na trećem mestu u Evropi.

U okviru obeležavanja Svetskog dana borbe protiv hipertenzije, u Tašmajdanskom parku 17. maja biće održana akcija tokom koje će lekari iz četiri Doma zdravlja građanima meriti krvni pritisak i razgovarati sa njima o zdravim stilovima života.

Građanima će biti deljeni i flajeri na kojima će biti informacije o povišenom unosu soli i visokom krvnom pritisku, što je tema ovogodišnjeg obležavanja Svetskog dana u više od 60 zemalja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво