Sećanje na žrtve bombardovanja

Povodom Dana sećanja na žrtve NATO bombardovanja Srbije, patrijarh Irinej služio parastos stradalima u crkvi svetog Marka u Beogradu. Polaganjem venaca i paljenjem sveća širom Srbije odaju se počasti stradalima.

Srbija obeležava 24. mart kao Dan sećanja na žrtve NATO bombardovanja. Patrijarh Irinej služio je, u crkvi svetog Marka u Beogradu, parastos stradalim braniocima otadžbine i svim nevino stradalim u NATO agresiji na Srbiju i Crnu Goru.

U prisustvu mnogobrojnih vernika, ministra vera Bogoljuba Šijakovića i ruskog ambasadora u Beogradu Aleksandra Konuzina, liturgiju su sasluživali vikarni episkop Atanasije hvostanski i sveštenstvo Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

"Ovo je dan tužnog i molitvenog sećanja na one koji su postradali na tlu naše otadžbine i one koji su pali braneći svoje domove i svetinje", rekao je patrijarh Irinej posle parastosa.

"Stradao je narod kome je sloboda često važnija od kore hleba, a tačan broj žrtava još se ne zna", podsetio je Irinej u besedi posle molitve za one koji su se tom žrtvom iskupili za sve ljudske mane i slabosti.

"Uzdamo se u pravdu Božiju, jer ni silnici ovoga sveta neće ostati bez suda Gospodnjeg, njemu će morati da daju odgovor za zla koja su počinili", istakao je patrijarh.

Patrijarh je iz crkve svetog Marka poručio da se nikada ne ponovi stradanje i prolivanje nevine krvi.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i direktor Radio-televizije Srbije Aleksandar Tijanić položili su cveće i upalili sveće kod spomenika "Zašto" u znak sećanja na radnike RTS-a koji su poginuli u NATO bombardovanju te medijske kuće 1999. godine.

Na spomemik koji je podignut u Tašmajdanskom parku u Beogradu, povodom sećanja na nastradale radnike RTS-a, vence su položili i članovi njihovih porodica.

Majka nastradalog Nebojše Stojanovića, Žanka Stojanović, rekla je novinarima da se porodice nastradalih 11 godina "bore za istinu i priznavanje istine države koja je zločinački ubila 16 ljudi".

Supruga nastradalog Branislava Jovanovića, Mila Jovanović, rekla je da će borba za istinu trajati dokle god porodice poginulih budu imale snage za to i dodala da bi trebalo da se pokrenu porodice civilnih žrtava NATO bombardovanja iz cele Srbije.

Vlastimir Banković, otac poginule Ksenije Banković, kazao je da još uvek sebi postavlja pitanje "zašto" i napomenuo da su "sve manji izgledi da će za života da sazna istinu".

Polaganje venaca na Straževici

Zamenik predsednika Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić položili su vence na spomen-obeležje "Glasnik" na Straževici, u Rakovici, kraj Beograda.

"Ne smemo zaboraviti one koji su svoje živote dali za odbranu zemlje, ali ni civilne žrtve, a posebno moramo brinuti o porodicama više od 1.000 vojnika i pripadnika policije koji su stradali tokom NATO bombardovanja 1999. godine", rekao je Dačić.

Vence su položile kolege i porodice srpskih vojnika Vladimira Vujovića i Vlastimira Lazarevića, koji su pre 11 godina, tokom bombardovanja, živote izgubili u jednom od 34 bombaška napada na Straževicu.

Dačić je podvukao da je obaveza države da žrtve bombardovanja sačuva od zaborava, jer je od velike važnosti za budućnost zemlje da se iz onoga što se desilo izvuče pouka.

Kod spomenika deci stradaloj tokom bombardovanja, tačno u podne, nakon što su se simbolično oglasile sirene za oglašavanje opasnosti, cveće i vence položili su državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalne politike Zoran Martinović, predstavnici boračkih i udruženja porodica.

"Pored mnogobrojnih žrtava bombardovanja 1999. godine stradalo je i 89 dece, a među njima najmlađa Milica Rakić, Marko Simić i mnoga druga, koja danas nisu u prilici da se igraju u parkovima Srbije", rekao je Martinović.

Na grob trogodišnje Milice Rakić, u Batajnici, venac je položila i pomoćnica gradonačelnika Radmila Hrustanović.

Delegacija opštine Zemun položila je vence na spomen-obeležje pripadnicima RV i PVO palim u odbrani otadžbine na zgradu Komande vazduhoplovstva Vojske Srbije i odala počast pilotu-majoru Zoranu Radosavljeviću, u Batajnici.

Dan sećanja na žrtve bombardovanja izložbom fotografija iz tog perioda u centru Beograda obeležila je i Demokrtska stranka Srbije, čiji su predstavnici ponovili da je Srbija mora ostati vojno neutralna.

Počast žrtvama širom Srbije 

Ministar odbrane položio je vence na spomenik pukovniku pilotu Milenku Pavloviću u Valjevu i na spomenik žrtvama iz valjevskog kraja palim za otadžbinu od 1990. do 1999. godine.

"Danas odajemo počast pilotu Milenku Pavloviću kao simbolu otpora i svim onim herojima koji su dali život za slobodu Srbije i u Prvom i u Drugom svetskom ratu, kao i svima onima koji su i danas spremni da daju život za slobodu Srbije", rekao je Šutanovac.

Uz vojne počasti, vence i cveće na spomenike položili su i članovi porodica i prijatelji, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, lokalne samouprave, SUBNOR-a, policije i građani.

U delegaciji Ministarstva odbrane koja je odala poštu poginulom pilotu i žrtvama palim za otadžibinu, bili su i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Miloje Miletić i komandant Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, brigadni general Ranko Živak.

Uz zvuke sirene i polaganjem venaca kraj spomenika stradalim u poslednjim ratovima, i u Čačku je obeleženo 11 godina od početka NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije.

Venci i cveće položeni su i u Grdelici, gde je meta bio međunarodni putnički voz, u kasarni Lađevci, Kragujevcu, Prokuplju, Kuršumliji i ispred bolnice "Dragiša Mišović" u Beogradu.

U severnom delu Kosovske Mitrovice Srbi su održali protestni skup, posle čega su mirnom šetnjom došli do Zvečana, gde su zapalili sveće za nastradale.

Nekoliko stotina Srba okupilo se u Gračanici na parastosu i osvećenju krsta na mestu gde će uskoro biti podignut spomenik žrtvama albanskog terora i NATO agresije.

Osvećenje je obavio administrator Eparhije raško-prizrenske Atanasije, koji je podsetio na ubijene, nestale i otete, ocenivši da je "produkt civilizacije koja nas je bombradovala strašan i porazan".