Protest Roma zbog rušenja baraka

Romi iz nelegalnog naselja koji su blokirali ulicu Jurija Gagarina, protestujući zbog rušenje njihovog naselja razišli se večeras oko 20 časova i zakazali novi protest za sutra u 13 sati. Gradonačelnik Đilas rekao da će gradska vlast obezbediti privremeni smeštaj socijalno ugroženim. Zaštitnik građana osudio rušenje romskih kuća.

Saobraćaj u ulici Jurija Gagarina na Novom Beogradu normalizovan je večeras oko 20 sati nakon što su se razišli Romi iz nelegalnog naselja koji su blokirali tu ulicu, protestujući zbog rušenje njihovog naselja.

Romi su za sutra u 13 sati zakazali protest ispred Skupštine grada Beograda zbog rušenja njihovog naselja na Novom Beogradu.

Predsednik Romske partije Srđan Šajn rekao je da su stanovnici nehigijenskog naselja juče odnosno danas, dobili rešenja o iseljenju prema kojima imaju rok od 15 dana da podnesu žalbu, kako bi se odlučivalo u drugostepenom postupku.

Šajn je rekao da rušenje tih kuća predstavlja kršenje ljudskih prava.

"Stanovnici nehigijenskog naselja traže da im se nađe alternativni smeštaj u roku od 24 časa na teritoriji Beograda" rekao je Šajn naglašavajući da Dragan Đilas "mora da snosi političku odgovornost za rušenje kuća".

Privremeni smeštaj za socijalno ugrožene

"Stanovnici divljeg naselja u Novom Beogradu, čije su kuće srušene zbog izgradnje saobraćajnice, mogu da se obrate za pomoć centrima za socijalni rad ako imaju prijavljen
boravak u glavnom gradu", izjavio je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Povodom protesta Roma zbog rušenja njihovih kuća u nelegalnom naselju u ulici Jurija Gagarina u Novom Beogradu, Đilas je novinarima u Skupštini Beograda rekao da će se gradska vlast truditi da obezbedi privremeni smeštaj svima njima koji su socijalno ugroženi, a imaju prijavljen boravak u Beogradu.

Đilas je istakao da su stanovnici tog naselja "tu nelegalno naseljeni" i dodao da je "neophodno da se pomere odatle da bi bio napravljen novi bulevar koji je potreban za razvoj grada i za održavanje svih manifestacija koje slede".

Naveo je i da kuće u tom nelegalnom naselju u Novom Beogradu koje "ne ugrožavaju razvoj grada", to jest izgradnju saobraćajnice, neće za sada biti srušene, kao i da će se nastojati da u dogovoru sa njihovim stanovnicima bude pronađeno rešenje.

"Mi nismo vlast koja želi da na neki brutalan način pomera tako sve ljude nego samo zaista one koji ugrožavaju razvoj Beograda", dodao je Đilas.

"Svako ko je nelegalno zaposeo deo gradskog zemljišta na mestima gde treba da prođu infrastrukturni objekti tu ne može da ostane", rekao je gradonačelnik Beograda.

Uklanjanje nehigijenskog naselja kod kompleksa "Belvil" u Novom Beogradu, počelo danas na osnovu rešenja Gradskog sekretarijata za inspekcijske poslove.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво