Читај ми!

Preduzetnice mame nemaju ista prava kao zaposlene porodilje, očekuju promenu zakona

Dok su na porodiljskom bolovanju, ženama preduzetnicama se ne uplaćuju doprinosi, ne ide im radni staž, a ako moraju na trudničko ne primaju punu naknadu za odsustvo. To su samo neki od problema na koje ukazuju godinama. Još je lošiji položaj žena koje rade na privremenim i povremenim poslovima.

Tatjana Macura iz Udruženja "Mame su zakon", kaže za RTS da Izmene zakona koje su stupile na snagu u julu 2018. godine na potpuno drugačiji način prepoznaju žene koje su zaposlene kod poslodavca i imaju stalni ugovor o radu u odnosu na sve druge koje su ili na fleksibilnim ugovorima ili samostalno obavljljaju delatnost, odnosno preduzetnice.

Prema njenim rečima, žene preduzetnice nemaju pravo da odsustvuju sa posla i održavaju trudnoću, a u slučaju da im posao ostane aktivan nadokanada koju će primati u trenutku održavanja trudnoće je 50 odsto.

Kada rode dete, nemaju pravo na porodiljsko odsustvo i odsustvo radi nege deteta.

"Njih zakon tretitra kao ostale nadokande i u tom smislu nemaju pravo da svoje odsustvo prenesu na partnera, nemaju plaćene poreze i doprinose...", kaže Macura.

Zbog toga je Udruženje "Mame su zakon" tražilo promenu zakona kojima bi mame preduzetnice dobile ista prava kao zaposlene žene.  

"Udruženje je u pregovorima sa ministarkom Darijom Kisić i mi smo izmene zakona o zdravstvenom osiguranju nedavno predali u skupštinsku proceduru", rekla je Macura.

Ukoliko zakon bude usvojen, trudnice koje samostalno obavljaju delatnost imaće pravo nadokanadu od 100 odsto, kao i mogućnost da brigu o detetu prenesu na svog partnera kako bi one mogle da ostave svoj biznis aktivnim, rekla je Macura.

"To su frizerke, knjigovođe, zubarke, advokatice, programerke, žene koje nemaju taj luksuz da godinu dana izostaju sa posla da bi negovale dete iako to žele", navela je Macura.

Pored žena preduzetnica, ugrožene su i žene koje su prijavljene na privremenim i povremenim poslovima, jer godinama rade sa privremenim ugovorima. 

"Predlažemo da se izjednače prava onih žena koje rade na ugovore o radu i onih koje rade na fleksibilnim ugovorima kako bi u pogledu materinskih prava imali svi iste uslove. Država mora da učini sve da  njihov posao učini sigurnim i stabilnim", zaključila je Macura. 

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво