Читај ми!

Sastanak ministarke zdravlja sa čelnim ljudima KCS: Smanjenje liste čekanja prioritet

Smanjenje liste čekanja jedan je od prioriteta Ministarstva zdravlja. Ministarka Danica Grujičić imala je sastanak sa čelnim ljudima Univerzitetskog kliničkog centra Srbije. Najavljeno je, da se uz podršku RFZO, pripremaju strategije koje će pomoći da što više pacijenata, u što kraćem roku, dođe do neophodnih intervencija i dijagnostičkih procedura.

Na sastanku svi rukovodioci organizacionih jedinica, i medicinskih i nemedicinskih službi, najveće zdravstvene ustanove u Srbiji, u kojoj se godišnje leči i najveći broj pacijenata iz cele zemlje. 

"Od početka godine uradili smo više od milion ambulantnih pregleda, na lečenju 80.000, više od 56.000 operacija, 4.320 novorođenčadi, imamo čime da se pohvalimo, ova podrška nam mnogo znači", rekao je direktor UKCS prof. dr Milika Ašanin.

Zajednički prioriteti – timski rad, uvođenje novih procedura, zapošljavanje, ulaganje u opremu, i smanjenje liste čekanja.

"KCS je najvažniji, po modelu koj uradi KCS radiće i ostali, da se reše liste, to je nemoguće bez rešavanja modela dopunskog rada, radimo na dva modela sa Ministarstvom zdravlja, koji će biti implementiran videćemo od finansija, i saglasnosti Ministarstva finansija", navodi prof. dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić kaže da je jedna od ideja da u okviru svog budžeta da bi se smanjile liste čekanja, čitavom timu koji učestvuje u čišćenju lista čekanja bude isplaćena odgovarajuća nadoknada, a druga varijanta je da se izađe na tržište kao privatne klinike, pa ko želi kod određenog lekara da finansira, na dobrom putu smo da se radi i subotom i nedeljom i popodne.

Sanja Radojević Škodrić je istakla da će KCS posle ovog sastanka ubrzano krenuti u sve inovativne metode i navela primer banke reproduktivnih ćelija, odnosno uvoz reproduktivnog materijala će ići preko referentne laboratorije KCS.

"Očekujemo da će se zapošljavanje najboljih studenata i dalje nastaviti, naravno širom Srbije, s druge strane mi moramo završiti KCS, dobili smo zeleno svetlo od premijerke, da možemo da uradimo plan kompletnog sređivanja čitavog KCS", napomenula je ministarka zdravlja.

U ovom trenutku, na neku dijagnostičku proceduru u Srbiji čeka 64.671 osoba. Najduže se čeka na operaciju kuka i kolena, kao i ugradnju sočiva, a od dijagnostičkih procedura na snimanje glave, vrata i kičme magnetnom rezonancom. Da bi se skratio period čekanja, operacije katarakte i vantelesne oplodnje rade se i u državnim i u privatnim ustanovama.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво