Читај ми!

Kovid jenjava, beogradski domovi zdravlja otvaraju respiratorne ambulante

Epidemija kovid 19 jenjava tako da će ubuduće u Beogradu biti dežurne dve kovid ambulante, u Domu zdravlja Zemun i Domu zdravlja Palilula, rekao je za RTS državni sekretar Ministarstva zdravlja Aleksandar Stefovski.

Budući da je povećan broj građana koji se javljaju sa simptomima respiratornih infekcija svi ostali domovi zdravlja u prestonici će imati posebne ambulante gde će se svi koji imaju temperaturu ili neke druge simptome respiratorne infekcije javiti.

"Tamo će biti pregledani, ako treba biće urađene potrebne analize, a ukoliko se posumnja na kovid radiće se brzi antigenski test čime će se utvrditi da li imaju ili ne kovid 19", rekao je Stefovski.

Ministarstvo zdravlja na dnevnom nivou prati situaciju, kako u Beogradu tako i u celoj zemlji, i razmatra se situacija da li ima povećanja respiratornih ili kovid infekcija. U skladu sa tim u narednom periodu ministarstvo će doneti odluku kako će raditi domovi zdravlja u unutrašnjosti.

"U dežurne kovid ambulante odlazimo ako je neko od ukućana zaražen, a mi dobijemo simtome gde smatramo da smo dobili tu zarazu i ukoliko se potvrdi u domu zdravlja da imamo kovid 19, dobili smo terapiju, a ne osećamo se bolje, onda odlazimo u kovid ambulantu gde će pacijenti biti dalje zbrinuti", objasnio je doktor Stefovski.

Podseća da je u zdrastvenim ustanovama i dalje nošenje maski obavezno, pa je prenošenje kapljičnih infekcija smanjeno na najmanju moguću meru.

"Ako poredimo prošli period i ovaj u odnosu na kovid situacija je mnogo bolja, ali ovo je period sezonskog gripa , period kada se javljaju respiratorne infekcije kako kod mlađih tako i kod starijih populacije na šta ukazuju i brojke pa tako se broj obolelih od kovida poslednjih dana kreće od 300 do 320, a kada govorimo o respiratornim infekcijama na dnevnom nivou se registruje oko 1.000 novih slučajeva", rekaa je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Aleksandar Stefovski.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво