U Gračanici mirno

Posle jučerašnjeg sukoba u Gračanici je danas mirno. Monasi koji podržavaju vladiku Artemija noćas napustili Gračanicu. Patrijarh srpski Irinej uveren da će SPC naći rešenje za probleme u Eparhiji raško-prizrenskoj. Episkop Atanasije osudio incident u Gračanici.

Posle sukoba monaha koji podržavaju episkopa Artemija, odnosno imenovanog vladiku Atanasija u porti manastira u Gračanici danas je mirno. Monasi koji podržavaju vladiku Artemija noćas su napustili Gračanicu, javio je dopisnik RTS-a.

Povodom odluke Sinoda Srpske pravoslavne crkve o razrešenju vladike Artemija, patrijarh srpski Irinej izjavio je sinoć da je uveren da će SPC naći najbolje rešenje za prevazilaženje problema u Eparhiji raško-prizrenskoj.

"Episkop Artemije je dobar i čestit čovek, ali je poslove bio previše prepustio drugima koji su ga kompromitovali", izjavio je patrijarh Irinej za Televiziju Čačak.

Sinod SPC razrešio je episkopa Artemija dužnosti upravljanja Raško-prizrenskom eparhijom zbog nespremnosti da izvršava odluke Sinoda i Sabora, kao i zbog saznanja da postoje velike nepravilnosti, nejasnoće, pa čak i zloupotrebe pojedinih lica i institucija u toj eparhiji.

Episkop bački Irinej saopštio je da Artemije ostaje episkop, ali nema pravo upravljanja eparhijom do završetka procesa utvrđivanja njegove kanonske odgovornosti, koji je Sinod takođe juče pokrenuo.

Episkop administrator Eparhije raško- prizrenske Atanasije (Jevtić) osudio je jučerašnje nasilno provaljivanje laika i grupe monaha iz manastira Crna Reka u manastir Gračanicu, ocenivši to kao otvoreni bunt protiv poretka i ustrojstva Srpske pravoslavne crkve i odluke Svetog arhijerejskog sinoda.

Novonaimenovani episkop administrator Atanasije izražava posbeno žaljenje nad činjenicom da je pokušaju nasilnog upada u manastir Gračanicu prethodilo, a i tokom nemilog događaja pratilo, mnoštvo bestidnih laži i kleveta.

Nečasna kampanja Simeona Vilovskog

Te laži i klevete širene su preko raznih anti-crkvenih internet sajtova i preko telefonskih poruka, čiji su tvorci ista lica koja su organizovala jučerašnji razbojnički prepad na manastir u kome se nalazi privremeno sedište Eparhije, izjavio je administrator episkop Atanasije u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Episkop Atanasije je istakao da se vladika Artemije ne može braniti stvaranjem paracrkvenih grupica, parasinagoga koje prete ne samo jedinstvu Eparhije već i cele SPC.

Ne može se graditi kult jedne ličnosti, a istovremeno gaziti autoritet njegove svetosti patrijarha, Svetog arhijerejskog sinoda i Sabora Srpske pravoslavne crkve, izjavio je vladika Atanasije i dodao da se ni Kosovo ne može braniti antikosovskom etikom kao što se dobro ne može ostvariti na zao način, jer dobro činjeno ne na dobar način nije dobro!

Vladika je dodao da su bez trunke ljudske i hrišćanske svesti i savesti širene gnusne neistine o pokušaju tobožnjeg ''atentata'' na vladiku Artemija, ''izbacivanju'' sestara iz Gorioča i korišćenju NATO-vojske koja sve godine boravka vladike Artemija obezbeđuje ovaj manastir.

Izmišljani su navodi, podsetio je vladika Atanasije, da su na jučerašnju Sretenjsku Liturgiju ''došli samo sledbenici Hašima Tačija'', iako je u crkvi Gračanici bilo oko 200 vernika sa znatnim brojem dece od kojih je dvoje juče kršteno, a sva deca i mnogi drugi su se pričestili.

Ovakva nečasna kampanja koju sprovode poslušnici Simeona Vilovskog, samo potvrđuje da u ovoj Eparhiji već godinama postoji duhovno bolesna i kanonski posrnula situacija, naveo je vladika.

Međutim, u Crkvi Krotkoga Hrista ne sme da bude hajdučije, već poredak i blagočinije, poštovanje predanjskog i liturgijskog poretka crkve, nego: "Da sve bude blagoobrazno i po poretku".

Privremeno ugašen sajt Eparhije

Vladika Atanasije je rekao i da je on kao administrator bio prinuđen da, zbog nastavljenog anticrkvenog rada dosadašnjeg Internet sajta Eparhije raško-prizrenske, privremeno ugasi i da je u toku nova postavka Internet prezentacije.

"Tekstovi puni ostrašćene mržnje, neistina i kleveta nemaju mesto na sajtu na kome stoji svetosavski grb naše Crkve i ime ove eparhije. Svaka delatnost u ime Eparhije koja nije sa blagoslovom administratora Eparhije smatraće se zloupotrebom", poručio je vladika Atanasije.

On je rekao da je sajt Eparhije godinama korišćen za plasiranje raznih "politikantskih i subverzivnih vesti" koje su urušavale ugled Eparhije i SPC u celom svetu.

Preko tog sajta je održavano lažno stanje kojim je štićeno sve ono što je rađeno u ime vladike Artemija, a čije su se pogubne posledice ponajbolje juče videle u nemonaškom i nehrišćanskom ponašanju pojedine njegove "duhovne dece", rekao je vladika Atanasije.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво