Читај ми!

Procenjuje se šteta od poplava u Raški, Novom Pazaru i Tutinu, opštinama potrebna pomoć

U Raški, Novom Pazaru i Tutinu sumiraju štetu koju je pričinila poplava. U Novom Pazaru još samo visinske zone nemaju vodu, ali se očekuje da se do kraja dana i taj problem reši. Pijaću vodu do večeras trebalo bi da imaju i svi građani Raške. U Tutinu se i dalje koristi samo tehnička voda.

Vodena stihija uništila je za kratko vreme ono što su država i meštani godinama stvarali u prioblanim podrucijama duž reka Ibra, Raške, Trnave, Jošanice i Vidrenjaka. Od Raške do Novog Pazara imaju slična iskustva.

"Ova reka ima veliki sliv i ko zna koliko tih potočića se sliva u reku i kad padaju te kiše dugo naravno da vodostaj naraste", kaže jedan meštanin.

"Brana zadržava veliku količinu šuta, materijala i onda voda živa ide i ukopava korito. Da nije bilo korito ukopano još bi veća šteta ovde bila", dodaje drugi.

Pred državom i lokalnim samoupravama je još jedan zadatak koji treba rešiti na pragu zime.

"Gruba procena štete je preko 200 miliona dinara. Mi to zaista kao opština ne možemo da pokrijemo. Nadamo se da će Republika Srbija pomoći u saniranju štete", rekao je predsednik opštine Raška Nemanja Popović.

Zbog poplavljenih poslovnih objekata ne radi veliki broj radnika, što dodatno povećava i onako veliku štetu koju moraju da nadoknade.

"Servis, oprema, sve je bilo pod vodom. Bila je katastrofa. To je ogromna šteta. Došli smo u neku situaciju da ne znamo šta da radimo", kaže direktor servisa za popravku automobila u Novom Pazaru Esad Pramenković.

Grad Novi Pazar formirao je četiri komisije za procenu štete. Još uvek nemaju konačne podatke ali gruba procena šteta iznosi više od 120 miliona dinara. Prve procene štete od poplava u Tutinu iznose više od 100 miliona dinara.

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво