Читај ми!

Akademci na praksi u javnim preduzećima, gradskoj upravi, opštinama - od mentora dobijaju bodove

Na zajedničkom poslu obezbeđivanja univerzitetske radne prakse akademcima našli su se Univerzitet u Beogradu i Grad Beograd. U prethodnih jedanaest godina više od dve hiljade studenata steklo je prva praktična znanja u uglednim institucijama. U Starom dvoru uručene su dipome - potvrde onima koji su ove godine završili program "BG Praksa".

Stučnu praksu ovog novembra uspešno je završilo 64-oro kandidata. Sticali su je u javnim preduzećima, gradskoj upravi, opštinama, ustanovama kulture.

"Ovog leta sam bila na praksi u gradskoj opštini Savski Venac i bila sam u sektoru za informisanje, te je moja praksa bila dosta dinamična", kaže Iva Radunović, student FPN-a. 

Praksu sam obavljala u Bitef teatru u sektoru koji se bavi arhivskom građom, kaže Milica Trifković, student Filozofskog fakulteta.

Mihajlo Radić je praksu obavljao u sekretarijatu za saobraćaj.

"Moram priznati da sam kao budući prostorni planer osetio sam određen pritiska što praksu obavljam u insituciji u kojoj je dominantna druga struka: Bio sam malo skeptičan da li ću moći da opravdam očekivanja koji je mentor imao od mene. A sa druge strane imao sam dodatni motiv da se dokažem i da svoj matični fakultet prikažem u pravom svetlu", kaže Rodić sa Geografskog fakulteta.

Studenti mogu da biraju instituciju u kojoj će imati praksu. A za svoj rad sa mentorom, dobijaju dodatne bodove.

"Za ovih 11 godina preko dve hiljade studenata je proško kroz ovaj program što je velika brojka i što omogućava da se studenti aktiviraju i da pokušaju da nađu neko svoje mesto u budućnosti, da ne odlaze više u inostranstvo, već da pokušaju u našoj sredini da nađu zaposlenje", kaže prof. Vladan Đokić, rektor Univerziteta u Beogradu.

Gradonačelnik Aleksandar Šapić najavljuje veći broj stručnih praksi.

"Ukoliko je bilo nekih propusta ili ukoliko vaši profesori ili vi sami smatrate da bi možda mogli za neke sledeće generacije neke stvari da unapredimo, da budu bolje i kvalitetnije, što se mene tiče, i gradske uprave, tu su vam vrata širom otvorena", rekoa je Šapić.

Diplomu "BG prakse" narednog meseca dobiće još 15 studneta Univerziteta.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво