Читај ми!

Priznanje za opštine s povoljnim poslovnim okruženjem, koji su benefiti

Sedam gradova iz Srbije, pored nekoliko gradova i opština iz Hrvatske i BiH, dobilo je Sertifikat opština s povoljnim poslovnim okruženjem. On potvrđuje da građanima i privredi pružaju usluge po najvišim međunarodnim standardima.

Veće plate, niža stopa nezaposlenosti i povratak mladih u manje sredine, zajednički je cilj opština iz regiona koje su dobile BFC sertifikat koji potvrđuje da ispunjavaju važne kriterijume dobrog poslovnog okruženja značajnog za investitore.

"Sam proces vam targetira sve neophodne stvari u kući, da se tako izrazim, koje je neophodno popraviti i onda vidite u kom smeru bi trebali da se razvijate. Ako lokal sam ne radi na tome, neće vam niko doći i kucati na vrata", rekla je zamenica predsednika opštine Stara Pazova Marina Savić.

Jovica Radulović, načelnik opštine Modriča u Republici Srpskoj, rekao je da je BFC sertifikacija jedan od načina kako lokalna zajednica da prepozna benefite lokalne zajednice koje treba da unapredi i koje može da ponudi budućim investitorima, mada naravno ne treba zaboraviti domaće investitore koji su svakako jedan od prioriteta u smislu da se pomogne i njima da prošire svoje kapacitete.

Za unapređenje uslova poslovanja važno je sprovođenje ekonomskih reformi, dok je kvalitetna radna snaga još jedan od bitnih faktora dobrog poslovnog ambijenta.

"Reforme nam uvek treba više i one zavise od političke volje i apetita donosilaca odluka, mi nastojimo da taj apetit podstaknemo upravo kroz prikazivanje iskustava drugih zemalja u regionu na koje možemo da se ugledmao, od kojih možemo da učimo", rekla  je direktorka NALED-a Violeta Jovanović.

Među kriterijumima koje svaki grad i opština moraju da ispune, jesu digitalna transformacija, elektronske usluge, zaštita životne sredine, inovacije. Dobro poslovno okruženje karakteriše onlajn podnošenje dokumenata i plaćanje, stoga će Vlada Srbije, prema najavi iz E-uprave, u narednom periodu sprovesti projekat Pametnih gradova.

"Za svih 28 gradova u Srbiji želimo da postanu Pametni. To znači da ćemo kroz jednu centralnu platformu, centralnu infrastrukturu koja će se naći u državnom data centru u Kragujevcu, ponuditi svim gradovima određen set pametnih usluga i da će svaki od tih gradova moći da izabere pet ili šest usluga i da će te usluge biti otvorene za dalji razvoj", rekao je direktor E-uprave Mihailo Jovanović.

Ekonomska saradnja država na Balkanu ključna je za privredni razvoj. Bivši hrvatski predsednik ocenio je inicijativu Otvorenog Balkana kao pozitivnu i odličnu priliku za ekonomije regiona.

"Politika puno toga odlučuje, odlučuje o mjerama koje će se primjenjivati u gospodarstvu. Dakle, dobrim djelom o politici ovisi", kaže Stjepan Mesić, bivši predsednik Hrvatske.

Kroz program Sertifikacije opština s povoljnim poslovnim okruženjem u Jugoistočnoj Evropi od 2012. prošlo je više od 100 gradova i opština iz regiona. Sertifikat koji traje tri godine, trenutno imaju 44 lokalne samouprave.

Kako bi se smanjile migracije i unapredila regionalna saradnja, neophodna je veća aktivnost lokalne samouprave.

Transparentnošću informacija o troškovima poslovanja, dostupnosti radne snage i sadržaja, kao i ukidanjem nepotrebnih administrativnih procedura i naknada, dovešće se i zainteresovati više investitora, čime će se unaprediti privreda i život na lokalu.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво