Читај ми!

Ministar Stefanović položio venac povodom godišnjice smrti Milunke Savić

Povodom obeležavanja 49 godina od smrti Milunke Savić i 110 godina od njenog stupanja u srpsku vojsku, ministar odbrane Nebojša Stefanović položio je venac na njen grob na Novom groblju u Beogradu.

Nebojša Stefanović položio je venac na grob Milunke Savić u pratnji general-potpukovnika dr Gorana Radovanovića i brigadnog generala Sava Iriškića, i na spomen-obeležje na Novom groblju solunskoj ratnici Nataliji Bjelajac.

"Odlučna, hrabra, ponosita, spremna na žrtve, jer je znala da brani svoje, da ne mrzi - jer ne ume i ne želi, ne traži ništa tuđe i iz duše voli slobodu", rekao je ministar.

Podsetio je da je Milunka Savić ranjavana u borbama čak devet puta i odlikovana 12 i to najvišim i srpskim i svetskim ordenima.

"Pohvala junaštvu srpskog narednika Milunke Savić pročitana je 1918. godine pred strojem svih jedinica Antante i bila je to počast koja nije ukazana ni jednom oficiru, niti generalu. Posle rata podizala je Milunka osim svoje još srpske dece, siročadi. Umrla je na današnji dan u Beogradu", istakao je ministar.

Milunka Savić je žena sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja.

Ranjavana je u borbama devet puta, a Francuzi su je prozvali "srpska Jovanka Orleanka".

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво